VRANJE | SRBIJA • 01-6|08|2018

CE QU'A VU LE VENT D'OUEST

100 GODINA KLODA DEBISIJA

Uvodna reč

Leto puno iznenađenja i vrhunskih muzičkih dostignuća je pred nama!

Piano Summer festival u svojoj petoj ediciji obeležava jedan značajan muzički jubilej – 100 godina od smrti najznačajnijeg predstavnika impresionizma u muzici, velikog francuskog kompozitora, Kloda Debisija.

Uz moto ovogodišnjeg festivala “šta je video zapadni vetar…”, želimo da publiku u Vranju, koje je od 1. do 6. avgusta 2018. godine ponovo domaćin našeg festivala, povedemo na svojevrsno muzičko putovanje.

Tako će ljubitelji muzike imati priliku da uz svakodnevne koncerte i kroz niz predavanja posvećenim Klodu Debisiju, bolje upoznaju stvaralački opus ovog kompozitora.

Posebna privilegija za naše goste je prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

Seriju autorskih koncerata posvećenih srpskim kompozitorima, započetih 2016. godine izvođenjem integralnog klavirskog opusa Aleksandra Vujića, zatim autorskim koncertom akademika Ivana Jevtića 2017. godine, nastavljamo predavanjem o akademiku Dejanu Despiću gde ćemo čuti i pojedine kompozicije iz njegovog klavirskog opusa.

Organizator festivala – Udruženje umetnika “Piano Summer” sa sedištem u Nišu slavi i svojevrstan jubilej – pet godina festivala koji je u najkraćem vremenu osvojio srca publike i sa preko sedam hiljada posetilaca godišnje uspeo da preraste u svojevrstan i nezavisan muzički događaj sa željom da bude srpski prozor u svet i time da nove impulse kulturnom životu regiona. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo pokroviteljima festivala: Gradu Vranju, Vojsci Srbije, Manifakturi Štajngreber iz Bajrojta, Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti i Radio Televiziji Srbije, koji su ovaj festival srdačno prihvatili i velikodušno podržali. Veliku zahvalnost dugujemo partnerima festivala: Muzičkoj školi Stevan Mokranjac Vranje, svim volonterima i ljudima dobre volje, kao i našem organizacionom timu na svesrdnoj podršci, entuzijazmu i želji da daju svoj doprinos kulturnom životu Srbije.

Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom svakako predstavlja i jedinstven poklon građanima Vranja, a gostoprimstvo i boemski šarm grada u divnim letnjim večerima su idealna kulisa za uživanje u muzici i druženje sa gostima festivala. Neizmerno hvala i vranjskoj publici koja je s najvećom pažnjom propratila prošlogodišnji festival! Unapred se radujemo brojnim posetiocima i nezaboravnim trenucima u predivnoj sali Doma vojske.

Zoran Imširović,

osnivač i umetnički direktor festivala

Uvodna reč gradonačelnika Vranja

Poštovani ljubitelji muzičkih nota, pred nama su dani koji će obeležiti peti festival „Piano summer“.

Činjenica da ove godine obeležavamo svojevrstan jubilej festivala , govori o njegovom značaju za Vranje i samu publiku koja na koncertima klasične muzike traži mesto više. Sa neizmernim zadovoljstvom ističem da smo slušajući nebrojane kompozicije autora prošlog i sadašnjeg vremena, sa sada već tradicionalnog festivala, obogatili kulturnu riznicu Grada.

Kroz jedinstveni praznik simfonije zvuka, uz učešće cenjenih virtuoza svetskog renomea, naš Grad opravdano se svrstava u muzičku prestonicu Srbije i Balkana. Svaki susret publike se eminentnim instrumentalistima klasične muzičke scene, izgradio je ovaj muzički događaj u spektakl umetničkog karaktera u kome podjednako uživaju naši sugrađani i posetioci. Vranje je evropski grad otvorenog srca koji mami dušom i nadaleko poznatim vranjskim melosom. Spoj nekadašnjeg i sadašnjeg sadržan je u svakom zvuku trube po kojoj je Vranje prepoznatljivo. Tu muziku, baš kao i klasiku svako raspoznaje ali je samo emocija svira. Koncepcijski jedinstven, ova svetkovina klasične muzike donosi merak i sevdah u novoj formi. Interpretacije učesnika iz svih delova sveta, otvorile su prozor ka prvorazrednom izvođačkom i stvaralačkom opusu, a Vranje kao multikulturalna zajednica prepoznaje sve lepote raznovrsnosti koje zna da poštuje i ceni. Jedinstveni sa svojim tradicionalnim muzičkim nasleđem, obogaćenim ozbiljnim muzičkim stilom, jačamo kulturni milje i upravo je šarenilo zvuka i nota najlepša pozivnica svima koji žele da posete Vranje. Zbog toga “Piano summer”, zauzima značajno mesto na turističkoj mapi Grada. Kaže se da je muzika kraljica svih umetnosti koja pruža beskrajne mogućnosti. Zato najsrdačnije pozivam sve Vas koji čitate ove redove, da posetite Vranje, jer kao što je rekao čuveni Viktor Igo, „Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati.“

S poštovanjem,

Gradonačelnik Vranja, Dr. Slobodan Milenković

Uvodna reč SANU

 

Na mnogaja ljeta!

Čini mi čast da u ime Srpske akademije nauka i umetnosti pozdravim Piano Summer u Vranju i poželim dobrodošlicu kako stranim, tako i domaćim učesnicima festivala! Takođe, srdačno pozdravljam sve organizatore iz Srbije i iz inostranstva koji su nam priuštili ovu vrednu muzičku manifestaciju. SANU je, sa svoje strane, počastvovana što može svojim imenom da se pridruži ovim muzičkim danima u Vranju, rodnom gradu našeg velikog pisca Bore Stankovića, te tako svi zajedno ostvarimo kontinuitet u kulturi ovoga kraja, naše južne Srbije.

Ako govorim kao kompozitor, za mene je muzička kultura od osnovne važnosti, a Piano Summer festival je obogaćuje, nadahnjuje naš muzički život i daje mogućnosti našim mladim umetnicima da pokažu svoje umeće na najvišem nivou.

Čvrsto verujući u višestruke vrednosti ovog festivala, ja mu želim uspeh i dug život. Na mnogaja ljeta!

U ime Srpske akademije nauka i umetnosti,
akademik Ivan Jevtić, kompozitor