5. Avgust 2019. | 20h | Dom vojske

Nino Gurevič

Klarinim stopama

Mocart – Varijacije KV 500 B dur
Klara Šuman – Tri romanse op.21
Robert Šuman – Fantastični komadi op.111
Sergej Rahmanjinov – Sonata br.2 b mol, Polka de W.R

Pijanistkinja gruzijskog porekla Nino Gurevič kao ugledni solista i priznati kamerni muzičar nastupa širom sveta. Tu spadaju učešća na mnogobrojnim festivalima među kojima su i Internacionalni muzički festival u Telaviju (Gruzija), Oleg Kagan festival u Krojtu (Nemačka), Klavirski festival Rur u Dortmundu, Piano Summer u Vranju, Šopen fest u Beogradu itd. Posebno bi trebalo da se izdvoji nastup sa Filharmonijom iz Novosibirska pod dirigentskom palicom Arnolda Kaca. Ostvarila je mnogobrojne snimke za Gruzijski nacionalni radio i televiziju.

Rođena je u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Odrasla je u muzičkoj porodici – majka joj je nastavnik klavira, a otac ugledni profesor Vili Gurevič, dirigent, muzikolog i dugogodišnji šef Odseka za kompoziciju i teoriju muzike na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju. Kao četvorogodišnjakinja stiče prva znanja iz sviranja klavira, a diplomirala je na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju. Od najmlađih dana do diplome na akademiji, njen razvoj prati poznati pedagog Edišer Rusišvili, profesor na Konzervatorijumu u Tbilisiju. Studirala je i na Visokoj školi za muziku u Minhenu pod vođstvom profesora Eliso Virsaladze. Pohađala je i master studije za pratnju lida u klasi Helmuta Dojča. Redovno nastupa kao solista i sa raznim kamernim sastavima širom Evrope i Azije.

Lista nacionalnih i internacionalnih takmičenja na kojima osvaja nagrade je impresivna. U pitanju su takmičenja u Tbilisiju, Vilnjusu, Moskvi itd.