4. Avgust 2019. | 20h | Dom vojske

Luiz Gustavo Karvaljo

Omaž Klari Šuman

Klara Šuman – Tri romanse
Robert Šuman – Kreisleriana op. 16
Klara Šuman – Varijacije na temu Roberta Šumana
Brams – Balada op. 10. broj 4, Valceri op. 39,
Tri intermeca, Sonata op.2 fis mol

Muzičko izdanje francuskog časopisa Le Mond u izdanju iz 2004. godine, predstavlja Gustava Karvalja kao mladog umetnika koji u toj godini najviše obećava. Tokom sezone 2017/2018 nastupao je kao solista ili sa orkestrima u Francuskoj, Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Španiji, Holandiji, Engleskoj, Vijetnamu i Brazilu. Tu spadaju i nastupi sa najuglednijim orkestrima Južne Amerike i Evrope pod dirigentskom palicom Igora Verbickog i Evgenija Buškova. Karvaljo je gostujući umetnik fondacije Mons 2025, a u saradnji sa vizuelnim umetnikom Fransom Andeom, učestvovao je na bijenalu u Monsu 2018 godine.

Studirao je u klasi Magdale Košta u rodnom gradu Belo Horizonte u Brazilu, kod Olega Majsenberga na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Beču i u klasi Eliso Virsaladze na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Rođen je 1982. Godine. Sa dvanaest godina debituje sa simfonijskim orkestrom u svom rodnom gradu. Danas je angažovan kao solista i kamerni muzičar u Americi, Evropi, Aziji i Africi. Nastupa sa orkestrima kao sto su: Simfonijski orkestar Braziliera, Kamerata Salcburg, Novi ruski orkestar i sa dirigentima kao što su Ira Levin, Hauvard Grifits, Evgenij Buškov itd. Kao kamerni muzičar nastupa sa pijanistima Nelsonom Freirom i Eliso Virsaladze, sopranom Elianom Koeljo, violinistima Gezom Hoš-Legockim i Danielom Roulandom. Zainteresovanost za savremenu muziku omogućilo mu je saradnju sa kompozitorima Đerđom Kurtagom, Samirom Odeh-Tamimijem, Serđom Rodrigom, Harijem Kroulom itd. Karvaljo je imao tu čast da se o njemu pohvalno izraze čuveni pijanisti kao što su Nelson Freire i Marta Argerič: “Ono što me posebno zadivljuje je njegovo duboko razumevanje muzike i znanje koje se daleko proteže izvan okvira klavirske literature” (Nelson Freire); “Njegovo sviranje odiše inteligencijom, senzibilnošću i fantazijom” (Marta Argerič).

Gustavo Karvaljo je osnivač i umetnički direktor festivala Artes Verentes u brazilskom gradu Tiradentesu, koji u septembru 2019. Godine, obeležava osmu godinu postojanja.