3. Avgust 2019. | 20h | Dom vojske

Gulsin Onaj

Velika dama pijanizma

Frederik Šopen

Skerco op.20 h mol
Mazurka op.17 br. 4 a mol
Balada br. 2 op.38 F dur
Nokturno op.9.2 Es dur
Balada br.3 op.47 As dur
Briljantne varijacije op.12 B dur
Sonata op.58 h mol

Gulsin Onaj je počela da uči klavir sa tri godine. Debitovala je resitalom na Turskom Radiju sa samo šest godina. Uz pomoć posebne državne stipendije studirala je kod Ahmeda Adnana Sajguna i Mithata Fenmena, a zatim i na Pariskom konzervatorijumu, na kojem je diplomirala sa 16 godina, osvojivši prestižnu nagradu Premier Pri di Piano. Nagrade koje je osvajala na vrhunskim međunarodnim takmičenjima uključuju konkurse Margerit Long – Žak Tibo i Feručo Buzoni. Danas je poznata širom sveta po jedinstvenim i senzualnim interpretacijama.

Nastupala je na svim kontinentima u 75 zemalja, a pomenućemo samo neke od prestižnih sala kao što su: Koncertgebau Amsterdam, Berlinska filharmonija, Koncerthaus u Beču, Sala kraljice Elizabete i Vigmor Hol u Londonu, Gavo u Parizu, Nacionalna umetnička galerija u Vašingtonu i Teatar Miler u Njujorku. Svirala je sa vrhunskim orkestrima kao što su: Gradska kapela iz Drezdena, Orkestar Filharmonija, Engleski kamerni orkestar i Kraljevska filharmonija iz Londona, Filharmonija Japana i Simfonijski orkestar iz Tokija, Simfonijski orkestar Bavarskog radija iz Minhena, Filharmonija Sankt Peterburga, Varšavska filharmonija i Bečka filharmonija. Dirigenti sa kojima je sarađivala su: Vladimir Aškenazi, Erih Bergel, Mihael Boder, Andrej Borejko, Jorg Ferber, Vladimir Fedosejev, Edvard Gardner, Neeme Jarvi, Emanuel Kreven, Ingo Mecmaher, Esa-Peka Salonen, Hoze Serebrier, Vasilij Sinajski, Stanislav Vislocki, Lotar Zagrošek. Nastupala je na brojnim festivalima u Berlinu, Varšavi, Granadi, Vircburgu, Njuportu, Šlesvig-Holštajnu i Istanbulu. Dvehiljaditi koncert izvela je u julu 2017. na trinaestom Međunarodnom festivalu klasične muzike u Gumusluku, čiji je umetnički direktor od osnivanja. Gulsin Onaj je i veliki promoter muzike turskog kompozitora Ahmeda Adnana Sajguna koji joj je posvetio klavirski koncert. Savremeni kompozitori koji su pisali kompozicije za ovu pijanistkinju su i Hubert Štupner, Denis Dufor, Žan-Luj Peti, Muhidin Duroglu-Demiriz, Mark-Andre Amelan i Bužor Hoinik.

Nosilac je titule državni umetnik Turske, a koliko je cenjena, najbolje govori činjenica da u gradu Tekirdaj jedna ulica nosi njeno ime. Rezidencijalni je umetnik Bilkent univerziteta u Ankari, nosilac počasnog doktorata Bosforskog univerziteta u Istanbulu i Hačetepe univerziteta u Ankari. Muzička fondacija Sevda Čenapi 2007. godine dodelila joj je Zlatnu medalju, a 2011. godine proglašena je za pijanistu godine nagradom Doniceti. Rezidencijalni je umetnik države Turske u Kembridžu.

Snimila je oko 20 izdanja koji ilustruju širinu njenog repertoara. Na njima se nalazi muzika Hajdna, Betovena Šopena, Šuberta, Lista, Rahmanjinova, Griga, Sen-Sansa, Debisija, Ravela, Sajguna itd. Gulsin Onaj priređuje i humanitarne koncerte širom sveta, zbog čega je Turski nacionalni komitet imenuje za Ambasadora dobre volje.