13|08|2017 • Dom vojske • 20h

KLAUS SCHILDE • GERTRUD SCHILDE

JEVTIĆ Sonata za violinu i klavir

TAKEMITSU “Distance de Fée” za violinu i klavir

BRAHMS Sonata za violinu i klavir op.78 G – dur

MOZART Sonata za violinu i klavir KV304 e-mol

RAVEL Sonata za violinu i klavir

Profesor Klaus Schilde, rođen 1926. godine, odrastao je u Drezdenu. Prvo obrazovanje i odlučujuće muzičke impulse stekao je od Valtera Engela, kod koga je učio klavir (metoda Kodalj), kompoziciju i violinu, a posle njegove smrti nastavlja školovanje kod pijaniste Hansa Zauera.

Posle turbulentnih ratnih godina i selidbe u Lajpcig, studira kod Huga Štrojerera (1945- 1949). Profesor je na Visokoj školi za muziku “Hans Eisler” u Istočnom Berlinu (1950- 1952). Posle prelaska u Zapadnu Nemačku (1952) nastavlja studije sa Valterom Gizekingom i Edvinom Fišerom, a od 1953. godine paralelno studira u Parizu kod Margaret Long, Lusete Deskavi i Nadje Bulanže.

Dobitnik je sledećih nadrada:
• 1947: 1. nagrada na konkursu Franz-Liszt u Vajmaru
• 1948: 1. nagrada na konkursu Carl Maria von Weber u Drezdenu
• 1957: 3. nagrada na takmičenju Concours International Marguerite Long-Jaques Thibaud, Paris i nagradu Prix de la Ville de Paris.

Šilde nastupa od 1946. godine kao solista – u kamernim sastavima ili sa velikim orkestrima poput: Staatskapelle Dresden, Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Bayerisches Staatsorchester München, Staatsorchester Rheinland-Pfalz Staatskapelle Mannheim Orchester Gürzenich-Orchester Köln, Orchester der Beethoven-Halle Bonn, Essen, Recklinghausen, Dortmund, Hannover, Hamburg, Dresden, Rostock, Baden-Baden, Karlsruhe, Heidelberg, Radio-Symphonieorchester Berlin, München, Leipzig, Frankfurt, Baden-Baden, Köln, Hannover, Hamburg. State orchester Athen, Orchestre Pasdeloup Paris, Lyon, Orquestra Filarmonica de la UNAM Mexico City, Geidai Orchester Tokyo, Peru (Lima), Argentina (Mendoza), Brazil (Recife), i uz velike dirigentime kao što su: Hermann Abendroth, Rudolf Kempe, Arthur Rother, Ernst Bour, Ferdinand Leitner, Felix Salten, Heribert Esser, Gustav König, Bernhard Conz, Christoph Stepp, Hans-Martin Schneidt, Jorge Fontenla, Enrique Diemecke, David del Pino. Pored mnogobrojnih tonskih zapisa (LP/CD, RTV) postoji preko 100 urtekstovih izdanja muzičke edicije Henlе u redakciji Klausa Šildea. Ima veoma bogato pedagoško iskustvo i bio je profesor na sledećim muzičkim akademijama: Detmold (1957-1958), UDK Berlin (1975-1980) MHS München (1980- 1994), na kojoj je bio predsednik (1988-1991). Tri godine kasnije (1994) prihvatio je poziv za profesuru na carskoj akademiji SHSK Geidai u Tokiju i na Elisabeth University Hiroshima. U period 2003-2005 bio je gostujući profesor na akademiji u Vajmaru (Nemačka). Mnogi poznati muzičari bili su njegovi učenici.

Gertrud Schilde je studirala violinu i kamernu muziku u Minhenu, Čikagu, Salcburgu i Sidneju sa profesorima kao sto su: Ana Čumačenko, Samuel Aškenazi, Vermer kvartet i Uzi Vizel. Diplomirala je sa najvišom ocenom i posle toga zavrsila postdiplomske studije u Minhenu. Pored toga, pohađala je majstorske kurseve kod Hermana Krebersa i Valerija Klimova, stipendista je fondacija Jehudi Menjuhin i Rihard Vagner, a laureat je različitih internacionalnih takmičenja. Nastupa kao solista i dobija redovno pozive za učestvovanje na velikin festivalima kao što su: Rheingau Festival (Nemačka), Shira Music Festival Eilat (Izrael), Bowdoin Summer Music Festival (SAD), Baalbek Music Festival (Liban), Schubertiade Roskilde (Danska), Gustav Mahler Festival Toblach (Italija), Pasionska Baština Zagreb (Hrvatska), Klavier Festival Ruhr, Münchener Biennale, ADEvangarde, Festivo, Festspiel (Münchner Opernfestspiele), Festival für neue Musik Bayreuth, Jazzfestival Leipzig. Pored toga slede i mnogobrojni pozivi širom Evrope, Srednje i Južne Amerike, SAD-a, Japana i Južne Koreje kao gost institucija poput: Gete Instituta, Juventudes musicale, ProArte Tokio, Daigaku Gedai Univerziteta u Tokiju, Elisabeth Univerziteta u Hirošimi, Nagoya College of Music i državnog univerziteta UNAM u Meksiko Sitiju. Šildeova je koncert-majstor u brojnim kamernim ansamblima i sarađuje sa poznatim kolegama sa kojima je premijerno izvela i veliki broj modernih kompozicija. Objavila je mnogobrojne snimke za renomirane diskografske kuće. Docent je za violinu i kamernu muziku na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu.