12|08|2017 • Trg gradskog šetališta • 11h

PIANO MARATHON

KONCERT UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE „STEVAN MOKRANJAC“ VRANJE

KONCERT ZA DECU

Ravel „Moja majka guska“

Klavir: Jana Begin i Marija Dinov Vasić

Narator: Radovan Miljanić

ZAVRŠNI KONCERT • KLASA PROF. AIDA GAVRILOVA

ZAVRŠNI KONCERT • KLASA BILJANA GORUNOVIĆ

ZAVRŠNI KONCERT • KLASA SANDRA VUČENOVIĆ & GORAN JURIĆ

JOVANKA ARANĐELOVIĆ KLAVIR

Haydn • Sonata Hob.XVI:32 h – mol

Franck • Preludijum, koral i fuga

Ravel • Gaspard de la nuit

ITALIJANSKO VEČE

Katarina Simonović & Marija Dinov Vasić

Rossini • La regata veneziana

Liszt • Tri soneta Petrarke

Respighi • 7 klavirskih komada

IVA IKON & GOSPEL

MARKO RISTIĆ TRIO

RETRO BAND VRANJE

Radovan Miljanić rođen je 1952. godine u Pančevu. Glumu je diplomirao 1979. godine na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu u klasi prof.Predraga Bajčetića. Učestvovao je na snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor), a dve decenije bio je i stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd. Igrao je u nekoliko domaćih serija i filmovima, među kojima su značajne i glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića, koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkometražnog filma. Sa Italijanima je ostvario saradnju u tri igrana filma i dve TV serije. Dobitnih je nagrada među kojima su i dve Pohvale Narodnog Pozorišta. Odigrao je preko 100 uloga u mnogim pozorištima i bar 70 premijera, najviše u Narodnom pozorištu gde radi od 1985. godine.
http://www.narodnopozoriste.co.rs/miljanic-radovan

Jana J. Begin osnovno i srednje muzičko obrazovanje stice u Beogradu. Sa 17 godina upisuje Muzičku akademiju u Beogradu, a sa 18 odlazi na studije klavira u Minhen. Diplomira na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu u klasi profesorke Jasuko Matsude i u Beogradu u klasi prof. Dejana Sinadinovića.

Svoje muzičko obrazovanje proširuje radom sa renomiranim svetskim pijanistima među kojima su najznačajniji: Eliso Virsaladze, Bela Siki, Karl Bec, Rikardo Risaliti, Majkl Lesli, Boris Romanov, Miroslava Lili Petrović.

Nastupala kao solista na različitim koncertnim binama u Evropi (Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Francuska, Srbija, Makedonija) i u kamernim sastavima sa poznatim muzičarima.

Učestvovala na dobrotvornim koncertima za decu, žrtvama zemljotresa 2004 u Iranu.

Kao pedagog je radila u Minhenu, u Srbiji u Muzičkoj školi u Vršcu (2007-2009) i u Privatnoj muzičkoj skoli Pianoforte u Skoplju a njeni učenici redovno dobijaju nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je druge nagrade na “Rubinstein” konkursu u Parizu 1997.

Sa pijanistom Zoranom Imširovićem osniva projekat Piano Summer 2014. godine koji se do sada održavao u Ohridu i Vranju.

Marija Dinov Vasić studije klavira završila je na FU u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Magistrirala je na NMA Pančo Vladigerov u Sofiji, u klasi prof. Ženi Zaharieve, kao stipendista bugarskog Ministarstva obrazovanja i mađarske organizacije Soros Supplementary Grants Program. Nastupajući kao solista ili kamerni muzičar dobila je nekoliko nagrada tokom školovanja na pijanističkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska), a bila je i solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovala na kursevima priznatih pedagoga i pijanista (N. Lj. Štarkman, A. Dorenjski, M. L. Petrović, Ž. Zaharieva i K. Šilde).

Tokom studija više puta je ubrajana među najbolje studente Univerziteta u Nišu. Nosilac je povelje Univerziteta kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti. Od 2005. godine radi kao asistent na Katedri za klavir na istom fakultetu, gde je u radu sa studentima je pokazala profesionalizam i posvećenost, što potvrđuju njihovi brojni nastupi u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja integralno izvođenje svih Betovenovih dela za klavir i orkestar (od kojih četiri premijerno) u Nišu i Skoplju (2009). Nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Zabeleženi su njeni nastupi (putem TV i radio-stanica) širom Srbije i u zemljama iz okruženja. Povremeno održava i svojevrsna muzička predavanja, na kojima svoja zapažanja ilustruje izvođenjem kraćih segmenata ili celovitih kompozicija, za koje je dobijala dobre kritike u domaćoj štampi.

Katarina Simonović rodjena je u Nišu. Diplomirala je i magistrirala 2006. godine na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasi Primadone Radmile Bakočević. Stručno se usavršavala na majstorskim kursevima kod eminentnih pedagoga solo pevanja Aleksandre Ivanović, Radmile Bakočević, Biserke Cvejić i Olivere Miljaković . Ostvarila je mnogobrojne solističke koncerte-resitale u zemlji i inostranstvu, od kojih treba izdvojiti solistički koncert 2010.godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Nastupa i kao kamerni muzičar. Njen repertoar se kreće od starih majstora, solo pesama, preko baroka, romantičara, impresionista, operskih arija i uloga. Kao operski pevač ostvarilla se 2005. u operi “ Na uranku“ Stanislava Biničkog, sa ulogom Stanke, 2008. u komičnoj operi „Telefon“ G.C. Menotti sa ulogom Lusi u Beogradu i Nišu, i opereti „Slepi miš“ J. Štrausa sa ulogom Adele u Narodnom pozorištu u Nišu, koncertna sezona 2013/2014. Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu nastupila je sa ulogom Adele aprila meseca 2014.god. Kao solista nastupala je sa horovima iz Sarajeva i Niša, u Srbiji, BiH, Makedoniji, Grčkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Italiji, Americi, Kanadi i Rusiji. Uspešno je sarađivala, kao solista u izvodjenjima velikih vokalno-instrumentalnih dela (S.Mokranjac „Ivkova slava“, J.Slavenski „Pesme moje majke“, J.S.Bach – Cantate 151 and 209, G.B.Pergolesi „Stabat Mater“, A.Vivaldi „Gloria“, 9. Betovenova simfonija, W.A. Mozart – Requiem) sa horom i orkestrom Fakulteta Umetnosti iz Niša, orkestrom „Konstantinus“, orkestrom “Amorozo“, orkestrom „Cvrčanin“ i Niškim simfonijskim orkestrom sa kojim je kao solista bila na dvadesetodnevnoj turneji po Španiji i Portugaliji, ostvarivši veliki broj koncerata. Saradjivala je sa dirigentima: Ivanom Mirović, Zoranom Stanisavljević, Miroslavom Ivanković, Radetom Pejčićem, Milenom Injac, Svilenom Simeonovim, Suzanom Kostić, Vladimir Kranjčević i Dejanom Savićem. Radi na Fakultetu Umetnosti u Nišu kao docent na Katedri za solo pevanje.

Jovanka Aranđelović osnovne i magistarske studije klavira završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1989. godine u klasi profesora Mirjane Vukdragović. Kamernu muziku je pohađala u klasi primadone Biserke Cvejić i klarinetiste profesora Ernesta Ačkuna. Tokom studija dobila je nagrade: za najuspešniju klavirsku saradnju u kamernoj muzici, 1981. godine i kao najbolji student Odseka za klavir na FMU u Beogradu, školske 1983/84. godine. ​

Jovanka Aranđelović usavršavala se kod pijanista Dubravke Jovičić, Vladimira Krpana, Arba Valdme i Nauma Štarkmana. Pored osobnog usavršavanja Jovanka Aranđelović zajedno je sa svojim učenicima i studentima učestvovala na tečajevima profesora Arba Valdme u Nišu i Novom Sadu, a na kursu 1990. godine u Novom Sadu bila je asistent u nastavi. Kao pedagog usavršavala se i na predavanjima profesora Sijavuš Gadžijeva i Jurija Kota, kao i Kongresima EPTA-Jugoslavije u Zagrebu (1989.), Novom Sadu (1990 .) i Beogradu (1994.). ​​

​Nastupala je kao solista i klavirski saradnik u Nišu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Skoplju, SAD-u, Italiji i Grčkoj. Sa Niškim simfonijskim orkestrom (dirigenti Živojin Zdravković, Milena Injac) i kamernim orkestrom „Amorozo“ (dirigent Šerif Damadžić), bila je solista u klavirskim koncertima Šopena, Lista i Mocarta. Sarađivala je s solo pevačima, duvačima i bila horski korepetitor. Zapažene koncerte ostvarila je kao klavirski saradnik violinistkinji Mariji Rajković i hornisti Milanu Stajiću.

​Pedagoškim radom bavi se od 1985. godine, radeći u muzičkim školama u Nišu i Leskovcu, na Višoj muzičkoj školi u Nišu od osnivanja 1987. godine do 2003., a zatim kao profesor na Katedri za glavni predmet klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu, od 2003. godine do danas. ​​

Iva Ikon, pevačica, pijanistkinja i kantautor, poreklom je iz Beograda. Rođena u muzičkoj porodici, već sa pet godina pohađa nastavu klavira, pevanja, glume i plesa, pa dobija nagrade u raznim disciplinama. Muzika, njena najveća strast i hobi, postala je njeno zanimanje. Diplomirala je klavir na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi Nevene Popović, a u Minhenu u klasi Vadima Zuhanova i Olafa Dreslera. U Minhenu počinje studije džez pevanja i gospela u klasi čuvene američke džez ikone Karin Edvards. Nastupa kao solista ili sa nemačkim i inostranim zvezdama. Objavila je kod EMI-ja oficijalni album The Olympic Dream za Olimpijske igre 2004. godine, sa pevačem Maksimom, a u produkciji Dejvida Eseksa. Njena pesma 21 Grams korišćena je u TV serijama (1-5) Messiah, koje je objavio BBC One. Ivina kulturna podloga, iskustvo, život i putovanja širom sveta ohrabrili su je da istražuje nove kulture, pa se ta raznolikost ogleda i u bogatstvu muzičkih žanrova kojima se bavi (klasika, džez, gospel, bluz, rok). Muzika Stivija Vondera, Arete Frenklin i Vitni Hjuston bila joj je velika inspiracija i nadahnuće. Zahvaljujući njima otkrila je predivni svet gospela, koji u njihovom duhu i dalje neguje. 2013. sa najboljim beogradskim muzičarima osniva The Iva Ikon Gospel Choir and Band. Nastupajući na festivalima kao što je Mixer festival, širom Srbije i u inostranstvu izvodi tradicionalni ili savremeni gospel i stiče veliku naklonost publike. Iva je kao vokalista i pijanistkinja član ženskog benda Wild i ekskluzivni umetnik poznate diskografske kuće EMI Classic International (London). Kao ideja Mela Buša, poput Vanese Mej (violina), Bond (bend), Maksim (klavir), Wild je snimio CD i DVD. U rad na albumu bili su uključeni nabolji producenti i autori kao: Džef Vejn (War of the Worlds), Erik Sera (The Fifth Element, Big Blue), Orion (Prodigy, Dido, Embrace), Tonči Huljić. Bend Wild je imao turneje u Meksiku, Aziji (Japan, Hong Kong, Malezija, Bangkok, Singapur) i Australiji, gde je otvorio Melbourne Cup pred 120 000 gledalaca na stadionu. Godine 2005. su imali preko milion gledaoca na britanskom programu Sky, a iste godine bend je otvorio Heineken Rugby Cup Final u Edinburgu pred 60 000 gledalaca. Bend Wild je nastupio i sa čuvenim italijanskim tenorom Pavarotijem.