10|08|2017 • Dom vojske • 20h

PORTRET KOMPOZITORA
IVAN JEVTIĆ

Dance suite za solo klavir

Hepta fantazija za flautu i klavir

Atmosphères za solo klavir

Sonata za trubu i klavir „Vers le pys du soleil levant“

Quintette de cuivre n°2

Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, u klasi poznatog francuskog kompozitora Oliviera Mesijana, a nakon toga i u Beču, kod profesora Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku.
Od 1978. živi i radi kao slobodni umetnik. Laureat je mnogobrojnih domaćih i internacionalnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika (Maurice André, André Navarra, Gérard Caussé, André Henry, Manfredo Schmiedt, Pascal Gallet, Gene Pokorny, Stephen Burns, Roberto Gatto, Roberto Duarte, Eric Aubier, Eric Fritz, Radovan Vlatković, Thierry Escaich, Irena Grafenauer, Mira Jevtić, Xenia Jankovich, Aleksandar Madžar, Svetlana Tirmenštajn, Mladen Đorđević, Bojan Suđić, Guy Touvron, Bernard Soustrot. . .) u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini.
Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su na programu istih njegova dela bila zadata kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi. Od 1997-1999. bio je profesor kompozicije i orkestracije na Konzervatorijumu za muziku Federalnog univerziteta u Pelotasu (Rio grande do sul), Brazil. Do danas je Ivan Jevtić napisao više od 120 kompozicija (opusa) u oblasti kamerne, koncertne i simfonijske muzike. Njegova dela su su izdata kod tri poznata francuska izdavača: A. Leduc, G. Billaudot, Chant du Monde i kod švajcarskog izdavača Éds. Bim. Štampano je oko 20 CD-ova sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj, Japanu. . . 2003. izabran je za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU.

Brass Camerata je nastala 2013. godine na inicijativu Nikole Mijajlovića i već je održala brojne koncerte.
Najznačajniji su sigurno u Sava Centru 2014, Atrijumu Narodnog Muzeja u Beogradu, maja 2014, na prvom Beogradskom festivalu juna 2015. . .
Brass ansambl je sarađivao i sa najznačajnijim muzičkim zvezdama kao sto su trubači Pacho Flores i Luis Gonzales.
Camerata Brass je jedini aktivni ansambl čiji su članovi specijalizanti beogradske Akademije.

Članovi brassa su:
Nikola Mijajlović – truba
Aleksandar Arsić – truba
Ivan Jovanović – trombon
Mirko Marić – horna
Miloš Budimirov – tuba

Nikola Mijajlović je rođen u Ćupriji. Muzičku edukaciju je stekao u Beogradu, gde je završio srednju muzičku školu i Muzičku akademiju. Od 2007. godine je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski izvođač. Nikola je prvi solo trubač orkestra Camerata Serbica, opere Madlenijanum i simfonijskog orkestra Makris. Bio je solista sa svim navedenim orkestrima. Kao solo trubač Nikola je svirao sa mnogim svetskim zvezdama – Sting, Andrea Bočeli, Plasido Domingo. Od 2010. godine je profesor trube u muzičkoj školi Vojislav Vučković u Beogradu. Od 2012. godine Nikola je osnovao svoj ansambl Camerata brass i postao direktor Brass festivala u Beogradu. Od 2014. godine Nikola je stalni član simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije.

Dragana Tomić muzičko obrazovanje započinje u klasi prof. Goare None Lazić u Šapcu. Osnovne ademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Sada je na master studijama u klasi prof. Vladimira Miloševića. Još kao učenica osvojila je veliki broj nagrada u zemlji i inostranstvu.
Aktivno nastupa na koncertima klase, sa kamernim sastavima i svira solističke koncerte. Nastupala je u salama: Skupštine grada Beograda, Banskog dvora u Banjaluci, galeriji SANU Beograd , galeriji Kolarčeve zadužbine, sali Studentskog kulturnog centra, Dečijeg kulturnog centra Beograd, Guarnerius-a, Narodnoj biblioteci u Subotici, Gradskoj kući u Leskovcu, Narodnom pozorištu u Skadru. Usavršavala se na nekoliko majstorskih kurseva kod renomiranih pedagoga među kojima su profesori Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov i Igor Laszko. Pri završetku srednje škole, dobitnik je Mokranjčeve nagrade za najtalentovanijeg učenika MŠ Mihailo Vukdragović u Šapcu.

Vladimir Milošević, proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka. Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin u Njujorku, izvodeći 1. Klavirski koncert u b-mollu P. I. Čajkovskog.
Koncertirao je širom sveta u centrima kao što su Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš kao i u Brazilu; Porto Alegre, Pelotas i Sao Jose dos Campos.
Kao pobednik konkursa Concerti in Villa u Vićenci debitovao je pred američkom publikom nastupajući u čuvenoj dvorani Carnegie Weill hall u Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike gde je imao zapaženu tureju od petnaest koncerata uključujući recitale i nastupe sa orkestrima u Kejptaunu, Johanesburgu, Durbanu, Blumfonteinu, Port Elizabetu kao i u Australiji gde je pored recitala u Sidneju, Kanberi i Melburnu održao i masterklas na Univerzitetu Monash u Melburnu.
Redovno nastupa i kao kamerni muzičar u duu sa violončelistom Draganom Đorđevićem sa kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji (Cello fest, Ledamus, Festival gudača Sremska Mitrovica, Nacionalna koncertna sezona i dr.) U inostranstvu su imali veoma zapažene nastupe na festivalima u Sankt Petersburgu (Contemporary Piano Faces) u koncertnoj sali Marinskog teatra, festival Večeri na Griču u Zagrebu, Ljubljani, Kotoru itd.
Nastupao je i sa članovima ansambla Liaison iz Melburna kao i sa raznim solistima kao što su Stefan Milenković, Janoš Balint, Dejan Gavrić, David Castro-Balbi, Eric Crambes, Biljana Kitanović. Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomieom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu.
Pobednik je više konkursa u Francuskoj (Nikolai Rubinstein Paris, Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, TIM Marseille) četvrte nagrade na takmičenjiima Ciudade do Porto u Portugaliji i Paderewski u Poljskoj. Dobitnik je treće nagrade kao i nagrade publike i nagrade za najbolju izvedbu romantičnog komada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Southern Highlands u Boralu (Australija). Bio je polufinalista takmičenja u Klivlendu (SAD), Frederyk Chopin u Varšavi i Clara Haskil u Švajcarskoj.
Nastupao je Beogradskom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, Orkestrom Praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico, Simfonijskim orkestrom grada Wollongonga, Pomorskom Filharmonijom, Kamernim orkestrom Dušan Skovran, Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica i dirigentima Anton Nanut, Darinka Matić-Marović, Biljana Radovanović, János Fürst, Martinho Lutero, Nurhan Arman, Emmanuel Siffert, Ori Leshman, Omri Hadari, Romolo Gessi, Jean-Bernard Pommier, Jerzy Maksymiuk. Snimao je za radio i Tv kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd.
Vladimir Milošević je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković, a zatim je nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na Ecole Normale de la Musique. Pohadjao je kurseve kod eminentnih pijanista Zoltana Kočiša, Fransoa Rene Dišabla, Nauma Štarkmana, Ari Vardija. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

Katarina Milošević završava studije flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a zatim i postdiplomske studije na Fakultetu umetnosti u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Sanje Stijačić. U toku školovanja usavršavala se na seminarima kod istaknutog flautiste i profesora Janoša Balinta.
Nakon završenih studija Katarina započinje pedagoški rad u muzičkoj školi Petar Konjović u Beogradu u kojoj je i trenutno angažovana kao profesor flaute. Izuzetno neguje i podstiče razvoj kamerne muzike kod svojih đaka i kolega. Aktivno učestvuje na koncertima kamerne muzike sa svojim kolegama u značajnim salama Beograda – Kolarčeva Zadužbina, Galerija Progres, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Kamerna sala Gvarnerijus, Katedrala Blažene Device Marije, Sala beogradske filharmonije, Galerija ULUS kao i u Srbiji – Novom Sadu, Prištini, Vranju, Leskovcu, Nišu i Grockoj.
Katarina nastupa i u kamernom duu sa bratom, pijanistom Vladimirom Miloševićem. Pored velikog broja zajedničkih nastupa najznačajniji su koncerti održani u maju 2014. godine, u SAD-u na ostrvu Hilton Head u Južnoj Karolini, gde su Katarina i Vladimir predstavili svoju zemlju svirajući klasični repertoar i kompozicije domaćih autora.
Katarina je u julu i avgustu 2016. godine kao član orkestra Umetničko baletskog ansambla Simyonov predstavljala svoju zemlju na koncertnoj turneji po Španiji i Portugaliji. Kao profesor sa svojim učenicima osvojila je niz prvih i specijalnih nagrada zahvaljujući čemu je u junu 2016. godine dobila priznanje za najboljeg profesora škole Petar Konjović u školskoj 2015/2016. godini.