09|08|2017 • Dom vojske • 20h

VEČE ŠPANSKE MUZIKE
CLAUDIO CARBÓ MONTANER

RODRIGO Pet komada iz 16. veka

MONLLOR Tokata XI f-mol • Tokata XXIX C-dur

GRANADOS Devojka i slavuj • El pelele

ALBENIZ Grenada-Serenata • El albaicín

ABRIL | CARBÓ Četiri scene iz baleta „La Gitanilla“

ASENCIO Tango i ples

DE FALLA Svita iz baleta „Ljubav čarobnica“

Claudio Carbó Montanerrođen u Benjarhu u okolini Valensije, svoje muzičko obrazovanje započeo je kod svoga oca. Kasnije je studirao kod Karmen Perez Blanker i Fernanda Puhola na Conservatorio Superior de Musica u Valesiji i Madridu, gde stiče najviše ocene i nagrade sa priznanjem na kraju studija.

Na visokoj školi za muziku kraljice Sofije (Escuela Superior de Música Reina Sofia) studirao je kod Dimitrija Baškirova, Anatolija Povzouna i Galine Egiazarove, sa priznanjima u klavirskoj i kamernoj muzici pod vođstvom Marte Gulias.

Usledio je nastavak studija na Rihard-Štraus Konzervatorijumu u Minhenu kod profesora Vadima Suhanova, na Visokoj školi za muziku i pozorište u Minhenu i na Konzervatorijumu Čajkovski sa pijanistkinjom Eliso Virsaladze.

Između ostalog pohađao je i specijalističke kurseve kod Leona Flajšera,Alisije de Laroče, kod Vitalja Margulisa, Karl-Ulriha Šnabela, Joahima Acuharoa i Žaka Ruvjea.

Dobio je mnogobrojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Među njima se ističe druga nagrada na IX Internacionalnom klavirskom takmičenju Gerero fondacije 2003. godine i prva nagrada na III klavirskom takmičenju Anton Garsia Abril 2006. godine.

Beleži učešće na različitim međunarodnim muzičkim festivalima, a takođe i brojne koncerte sa orkestrima, kako u celoj Španiji tako i u Nemačkoj, Austriji, Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Češkoj Republici, Rusiji, Švajcarskoj, Venecueli. . .

Istaknute su i koncertne turneje na Bliskom Istoku (Egipat, Liban, Sirija i Jordan) i Italija (Rim, Milano, Napulj i Katanija) sa programom klasične i savremene španske muzike. 

Učestvuje na svetskoj premijeri „Latino koncerta“ (Latino concert) za klavir i orkestar od kompozitora Gerarda Gerulevica sa nacionalnim orkestrom filharmonije iz Karakasa i na javnoj premijeri ciklusa Microprimaveras i kasnije Baladas de otoño od značajnog kompozitora Antona Garvije Abrila.

On trenutno povezuje svoju pedagošku delatnost profesora klavira i kamernu muziku na Jozep Kliment Konzervatorijumu u Ilivi (Valensija) i predstavlja se redovno različitim monografijama, koje su posvećene kompozitorima i muzičkim nadahnućima: Isaku Albenizu, Frederiku Šopenu, Robertu Šumanu, Francu Listu, Kloda Debisija, Verdija i Vagnera i Antonu Garciji Abrilu, na primer Piano Misericordiae i „Muzički redovi posvećeni Šekspiru i Servantesu“ (Musikalische Zeilen an Shakespeare und Cervantes gewidmet).