08|08|2017 • Dom vojske • 20h

VEČE RUSKIH ROMANSI
GORAN JURIĆ • SANDRA VUČENOVIĆ-SCHNABEL

TCHAIKOVSKY Blagosiljam vas, šume… op.47.5 • Slavuj op.60.4 • Bilo je to u rano proleće op.38.2 • U plesnoj dvorani op.38.3 • Shvati me jednom op.16.3

RAHMANJINOV Jutro op.4.2 • U mojoj duši op.14.10 • Ništa ti neću reći  • Pred vratima manastira • Bićemo spokojni op.26.3

SVIRIDOV Šumska strana • Gavran gavranu doletio  • Suza • U Nižnjem Novgorodu • Peterburška pesma

Goran Jurić rođen je u Karlovcu. Aktivan je operski, oratorijski i koncertni pevač. Živi u Minhenu, gde je od sezone 2011/2012 solista Bavarske državne opere.

Studirao je pevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Vlatke Oršanić, kao i fonetiku i italijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U leto 2011. godine, usavršavao se u programu Young Singers ProjectSalzburških svečanih igara. Pohađao je seminare uvaženih muzičara i pedagoga (Gerhard Zeller, Philip Pickett, Roberto Scandiuzzi, Romualdo Savastano…).

Godine 2005. osvojio je prvu nagradu na Državnom takmičenju učenika i studenata muzike i plesa u Dubrovniku, 2010. drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju pevača Mikuláš Schneider-Trnavský u Trnavi u Slovačkoj i posebne nagrade Slovačkog narodnog pozorišta u Bratislavi i Češkog narodnog pozorišta u Pragu. Krajem 2010. godine, osvojio je i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Iris Adami Corradetti u Padovi u Italiji. Dobitnik je nagrade Hrvatske muzičke mladeži Ivo Vuljević za mladog muzičara godine za 2012. godinu.

Debitovao je u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu, na drugoj godini studija, u ulozi Plutona u Monteverdijevom Orfeju, a kasnije je u toj operi pevao i deonice Harona. U istoj operskoj kući otpevao je Sarastra u Mocartovoj Čarobnoj fruli, kao i Sulejmana u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom. Sarastra je pevao i u Hrvatskom narodnom pozorištu u Osijeku. Godine 2011. u Rimu, pevao je u Teatro dell’opera di Roma Velikog sveštenika Bala u Verdijevom Nabuku pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija, a 2014. godine Sparafucilea u Verdijevom Rigoletu. Velikog sveštenika Bala pevao je 2011. godine i u Sankt Petersburgu u Mariinsky teatru. U Veneciji, u pozorištu La Fenice, pevao je Komtura u Mocartovom Don Đovaniju, a onamo se vraća 2012. kao Koline u Pučinijevim Boemima, i 2015. kao Sarastro kojeg je iste godine pevao i u Grazu u kući Oper Graz. U Madridu, u Teatro Real, pevao je 2014. godine Heinriha Voglera u Vagnerovom Loengrinu i 2015. Don Fernanda u Betovenovom Fideliju. Od sezone 2011/2012. kao solista Bavarske državne Opere u Minhenu u Nemačkoj, nastupa kao Kolin, Komtur, Don Fernando sa Zubinom Mehtom, Redovnik u Verdijevom Don Karlosu sa Zubinom Mehtom, Biterolf u Vagnerovom Tanhauseru sa Kentom Naganom, Kralj Egipta u Verdijevoj Aidi, Kapelio u Belinijevim Kapuletima i Montekima, Titurel u Vagnerovom Parcifalu, Banko u Verdijevom Magbetu, Ferando u Verdijevom Trubaduru, Timur u Pučinijevoj Turandot, Bauer u Šonbergovim Gurre-Lieder sa Zubinom Mehtom, Oroveso u Belinijevoj Normi, Raimondo Bidebent u Donicetijevoj Luciji di Lamermor…

Aktivan je pevač barokne i savremene muzike. Često je nastupao sa Hrvatskim baroknim ansamblom (Monteverdijev Orfej, Hendlovi Akis i Galateja i Mesija, dela M.-A. Karpentijera) i Zborom HRT-a (Membra Iesu Nostri D. Buxtehudea, Rekvijem u c-molu M. Haydna, Musikalische Exequien H. Schütza, Jama S. Horvata). Sarađivao je solistički i s CANTUS ansamblom (Garsijin Transcendenting Time te  Renard Stravinskog). U proleće 2013. godine nastupio je u Cirihu u Svadbi Stravinskog.

Sandra Vučenović  rođena je u Kotoru. Svoje muzičko obrazovanje započela je u petoj godini. U Beogradu završava Muzičku gimnaziju Mokranjac. U sedamnaestoj godini započinje studije klavira na beogradskoj Muzičkoj akademiji. Za vreme studija radi kao umetnički saradnik. Godine 1986. odlazi na postdiplomske studije u Minhen, gde studira na konzervatorijumu Richard Strauss, u klasi profesorke Bjanke Bodalije. Godine, 1993. dodeljena joj je nagrada Musikförderpreis Gasteig za uspešnu interpretaciju Varijacija na temu Korelija Sergeja Rahmanjinova. U periodu 1994-2008. radi kao docent na pomenutom konzervatorijumu. Njeno muzičko težište je kamerna muzika. Uspešno muzicira sa solistom Berlinske filharmonije Dominikom Volenveberom, Klaudijom Robah (solistkinja Opere u Kelnu), kao i drugim muzičarima. Bila je član ansambla Zeitsprung, koji se posvetio izvođenju savremene muzike. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u zemljama Evrope, Kini i Egiptu. Od 2008. godine je docent na Visokoj školi za muziku u Minhenu.