07|08|2017 • Dom vojske • 20h

NIKOS STAVLAS

MOMPOU Prelid br.1

CONSTANTINIDIS Osam igara sa grčkih ostrva 8

MOMPOU Prelid br.3

MEJIA – Tri Kolumbijske igre

MOMPOU Prelid br.6

GINASTERA Tri argentinske igre op.2

MOMPOU Prelid br.6

HATZIDAKIS Za malu belu školjku

MOMPOU Prelid br.12

PIAZZOLLA Adios Nonino

Grčki pijanista Nikos Stavlas završio je Muzičku školu u Seru (Grčka) u klasi Eline Grammatopoulou, a studirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Solunu u klasi Igora Petrina, na Univerzitetu Makedonije u Solunu u klasi Vinie Tsopele i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu gde su mu profesori bili Yonty Solomon i Kathron Sturrock (uz finansijsku podršku Državne fondacije za stipendiranje Grčke i Kraljevskog muzičkog koledža). Doktorat je stekao na Goldsmithsu, pri Univerzitetu Londona, pod vođstvom Andrewa Zolinskog i Keitha Pottera, a doktorski rad bio mu je “Ludwig Van”, film i muzička kompozicija posvećena Betovenu argentinskog kompozitora Mauricija Kagela.

Nastupao je više puta kao solista sa orkestrima u Grčkoj, Albaniji i Velikoj Britaniji i održao je brojne solističke nastupe kamerne muzike i resitale u: Grčkoj, Albaniji, Italiji, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i u SAD. Član je Zalas Trija sa kojim je nastupao u raznim koncertnim salama u Velikoj Britaniji i u inostranstvu, od čega su najznačajniji nastupi u Southbank Centru i Wigmore Hallu u Londonu, te na Cadaqués International Music Festivalu, i u Gaudijevoj La Pedreri u Španiji. Takođe nastupa i u okviru Vladimir&Estragon Piano dua i sa eksperimentalnim savremenim ansamblom Oiseaux Bizarres, a istražuje i retko izvođeni repertoar sa violinistima Saayom Ikenoya i Sophijom Baltatzi. Snimio je dva kompakt diska sa katalonskim i latinoameričkim umetničkim pesmama sa sopranom Patricijom Caicedo.

Nikos trenutno podučava na Morley Collegeu i City Litu u Londonu, gde drži redovne master klasove naprednim studentima klavira. Često nastupa i kao pridruženi klavirski saradnik na Kraljevskom muzičkom koledžu i u Kraljevskoj operi, a od 2014. godine je i glavni klavirski saradnik Festivala pesme Barselone.