04|08|2017 • Dom vojske • 20h

BILJANA GORUNOVIĆ • MIROSLAV PAVLOVIĆ

TCHAIKOVSKY Melodija • Vals-skerco

ŠOSTAKOVIČ 24 preludijuma za violinu i klavir

MOKRANJAC Odjeci • Sonata za violinu i klavir g-moll

Biljana Gorunović je rođena 1968. godine u Beogradu. Klavir je počela da uči sa šest godina u muzičkoj školi Mokranjac, gde završava niže i srednje obrazovanje i 1984. godine dobija nagradu iz fonda Smiljka Uzelac, kao najbolji diplomac. Kao učenik niže i srednje škole tri puta osvaja prvu nagradu na republičkom i tri puta drugu nagradu na saveznom takmičenju. Do 1995. godine školovala se u Moskvi, na učilištu konzervatorijuma Čajkovski, u klasi prof. Larise Mohelj, i na Državnom konzervatorijumu Čajkovski, gde završava i postdiplomske studije, kod prof. Gleba Akselroda. Zvanje magistra umetnosti stiče i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Jokut Mihailović, 1997. godine.

Dugogodišnji je član ansambla Orfej Muzičke omladine Beograda. Učestvovala je kao solista i član brojnih kamernih ansambala na mnogim koncertima u: Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Vršcu, Vrbasu, Pančevu, Kovinu, Novoj Varoši, Zrenjaninu, Somboru, Budvi, Herceg Novom i Baru. Nastupala je i sa Beogradskom filharmonijom (dirigent Bojan Suđić), orkestrom JNA, u ciklusu Mladi za mlade (dirigent Angel Šurev), Gudačima Sv. Đorđa, a povodom obeležavanja 120 godina Kolarčeve zadužbine (dirigent Petar Ivanović), 65 godina od otvaranja Velike dvorane i 60 godina postojanja Radio-orkestra, svirala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije i dirigentom Stankom Šepićem. Nastupala je sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem kao i sa Državnim gudačkim kvatretom Glinka iz Moskve. U Rusiji i bivšem SSSR-u održala je niz solističkih koncerata (Moskva, Kostroma, Dnjepropetrovsk, Perm, Omsk, Tomsk, Tjumen, Surgut, Saransk). Tu je i počela svoju saradnju sa koncertnim pevačima Ljudmilom Ivanovom, u Moskvi, i Ljudmilom Gros, Mirjanom Savić, Jelenom Vlahović, Katarinom Jovanović u Srbiji. Gostovala je u Grčkoj, Češkoj, Nemačkoj, Španiji, Norveškoj, Rusiji. Dobitnik je počasne diplome na Međunarodnom konkursu Maria Canals u Barseloni 1991. godine. Laureat je 2. Međunarodnog konkursa Šopenove muzike u Getingenu u Nemačkoj 1993. godine. Njeno sviranje na gala koncertu pobednika ovog konkursa snimljeno je i na kompakt-disku. Povodom obeležavanja 50 godina od smrti kompozitora Miloja Milojevića, premijerno je izvela ciklus Kameje op.51, a zatim ih snimila na kompakt-disk za PPG RTS zajedno sa Minijaturama i Melodijama i ritmovima sa Balkana istog autora. Na rang-listi kritičara NIN-a koncert posvećen delima Miloja Milojevića proglašen je za najbolji koncert u 1999. godini. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine. Svoju pedagošku karijeru ostvaruje kao profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2006. godini.

 

Miroslav Pavlović, koncertmajstor Beogradske filharmonije, rođen je u Kragujevcu. Bio je učenik Škole za muzičke talente Ćupriji, a potom student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Aleksandra Pavlovića. Godine 1999. promovisan je u koncertmajstora Beogradske filharmonije. Sarađivao je sa velikim umetnicima kao što su Zubin Mehta, Mihail Jurovski, Nikolaj Luganski, Miša Majski, Uroš Lajovic, Muhaj Tang i drugi. Veoma je aktivan i kao solista, te se ističu nastupi takve vrste sa matičnim orkestrom, kao i orkestrom vojske Stanislav Binički, Srpskim kamernim orkestrom, zatim pijanistima Ivanom Pavlović, Biljanom Gorunović, Katarinom Pipović i drugima. Kamerna muzika mu je posebno važan i zastupljen segment umetničkog stvaralaštva. Pavlović koncertira na mestu prve violine Gudačkog kvarteta Mokranjac, kao umetnički rukovodilac Okteta Beogradske filharmonije, prva violina gudačkog kvarteta Ars, saradnik mnogih kamernih sastava u Srbiji i šire. Takođe, kao kamerni muzičar sarađivao je sa Gordanom Nikolićem, Jane Tomsen, Aleksandrom Šandorovim, Sandrom Belić, Ljiljanom Nestorovskom, Hagajem Šahamom i mnogobrojnim drugim izvođačima. Pavlović se danas bavi i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao profesor violine.