02|08|2017 • Dom vojske • 20h

GÜLSIN ONAY

KLAVIR

BEETHOVEN Sonata quasi una fantasia op.27 br.2 cis-mol • Andante favori WoO 57 F-dur

SCHUMANN Abegg varijacije op.1

CHOPIN Balada br.3 op.47 As-dur • Nokturno op.9 br.2 Es- dur • Andante spianato et grande polonaise brillante op.22 Es-dur

SAYGUN Merenje zaustavljenog op.45 • Prelidi IV i XII • Sonatina op.15

Međunarodna karijera Gulsin Onaj proteže se od Venecuele do Japana, preko svih kontinenata i kroz 75 zemalja. Gulsin Onaj nastupa u glavnim muzičkim centrima sveta kao što su: Amsterdamski Concertgebouw, Berlinska filharmonija, Bečki Konzerthaus, Londonski Queen Elizabeth Hall i Wigmore Hall, Salle Gaveau u Parizu, National Gallery of Art u Vašingtonu i Miller Theater u Njujorku. Nastupala je kao solista sa vrhunskim orkestrima kao što su: Staatskapelle Dresden, Philharmonia Orchestra, English chamber orchestra, Royal philharmony, Filharmonija Japana, Simfonijski orkestar Bavarskog Radija u Minhenu, Filharmonija Sankt Petersburga, Simfonijski orkestar Tokija, Varšavska filharmonija i Beč- ka filharmonija. Dirigenti sa kojima je nastupala su: Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Järvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocky i Lothar Zagrosek. Njena mnogobrojna festivalska pojavljivanja vodila su je u Berlin, Varšavu, Granadu, Mozartfest Würzburg, Njuport, Šlesvig-Holštajn i Istanbul.

Pijanistkinja Gulsin Onaj, umetnik države Turske u Kembridžu i Ambasador dobre volje UNICEF-a, prepoznatljiva je po jedinstvenim i senzualnim interpretacijama Šopena, Sajguna i Rahmanjinova. Svoj dvehiljaditi koncert izvela je u julu, na trinaestom International Gümüşlük Classical Music Festivalu, čiji je umetnički direktor od osnivanja. U sezoni 2015/16 svirala je u velikim koncertnim dvoranama i festivalima u Turskoj, a naišla je i na odličan prijem u gradovima širom sveta kao što su: Luksemburg, Minster, Katar, Pariz, London, Kembridž, Sao Paulo, Brazilia, Tokio i Njujork. Njena poslednja sezona obuhvatila je svetske premijere, majstorske kurseve, dobrotvorne koncerte i koncerte za prikupljanje donatorskih sredstava.

Ove godine Gulsin Onaj slavi 110. godišnjicu rođenja njenog nastavnika i životnog mentora, svetski priznatog turskog kompozitora Ahmeda Adnana Sajguna, specijalnim koncertima i premijerama širom sveta. Onaj je svirala njegov prvi koncert za klavir na 45. Hong festivalu sa BIFO-m pod upravom Saše Goetzela. Ponovila je ovaj komad u maju sa Getingenskim simfoničarima pod upravom Kevina Grifitsa.

Kao izuzetan interpretator Šopena, Gulsin Onaj je 2007. godine počastvovana nagradom državne medalje Poljskog naroda. Ona je takođe priznata širom sveta kao najbolji interpretator muzike A. Adnana Sajguna, čiji radovi zauzimaju važno mesto na njenim koncertima i snimcima i koji je njoj posvetio svoj 19 drugi koncert za klavir, a ona ga je premijerno izvela. Savremeni kompozitori koji su takođe posvetili radove Gulsin su: Hubert Stuppner, Denis Dufour, Jean-Louis Petit, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Marc-André Hamelin i Bujor Hoinic. Gulsin Onaj je izvela i koncertne premijere Stupnera, Tabakova i Hoinika. Gulsin Onaj je nosilac titule državni umetnik u rodnoj Turskoj i soliste Predsedničkog simfonijskog orkestra u Ankari. Ona je rezidentni umetnik Bilkent univerziteta u Ankari i ima počasnu doktorsku diplomu Bosforskog univerziteta u Istanbulu i Hacettepe univerziteta u Ankari. Sevda-Cenapi Music Foundation dodelili su joj 2007. godine prestižnu počasnu zlatnu medalju a 2011. godine imenovana je za pijanistu godine na Donizetti Classical Music Award. Na 42. Festivalu muzike u Istanbulu (2014) nagrađena je počasnom medaljom. Tokom poslednje dve godine turski grad Tekirdaj, koji je jednu od svojih ulica nazvao po imenu Gulsin Onaj, održao je koncertnu seriju Gülsin Onay Piano Days u njenu čast. “Izuzetna pijanistkinja, obdarena izuzetno virtuoznim sjajem i neograničenom energijom, čija je interpretativna snaga i inteligentna i emotivno osetljiva”, Gulsin Onaj snimila je 20 albuma koji ilustruju širinu njenog repertoara kao i njenu intrepretativnu moć. Njen CD iz 2007. godine sadrži koncertni snimak prvog koncerta za klavir Čajkovskog i trećeg koncerta Rahmanjinova. Izdanje su pozdravili podjednako kritičara i kolege. U 2008. godini, CPO izdaje njen snimak oba Sajgunova koncerta. Ovaj snimak pratile su odlične kritike širom sveta. Američka skala VAI objavila je DVD sa snimcima Grigovog i Sen Sansovog koncerta. Njen resital sa delima Hajdna, Lista i Šuberta je rangiran na Dorian Sono Luminus label. Mnogi njeni koncerti su emitovani na Evropskom radiju i televiziji, a u SAD-u na Nacionalnom javnom radiju (National Public Radio). Njen poslednji album Noćna muzika (Night Music), sadrži dela Betovena, Šopena, Debisija i Ravela, kao i predivnu retkost – Elgarovu kompoziciju U Smirni (1905), inspirisanu njegovom posetom Izmiru.

Gulsin Onaj priređuje humanitarne koncerte širom sveta. Najskoriji je bio za decu iz Libanona pod pokroviteljstvom UNICEF-a, zbog čega je Turski nacionalni komitet imenuje za Ambasadora dobre volje 2003. godine. Gulsin Onaj je umetnički direktor festivala Gümüşlük Classical Music Festival od njegovog osnivanja 2004. godine.

Gulsin Onaj počela je svoje pijanističko obrazovanje kada je imala tri godine i debitovala je recitalom na Turskom Radiju kada je imala samo šest godina. Uz pomoć posebne državne stipendije studirala je kod Ahmeda Adnana Sajguna i Mithata Fenmena, a zatim na Pariskom konzervatorijumu gde je diplomirala sa 16 godina, osvojivši prestižnu nagradu Premier Prix du Piano. Nagrade koje je osvajala na vrhunskim međunarodnim takmičenjima uključuju i nagrade na konkursima Marguerite Long -Jacques Thibaud i Ferruccio Busoni.