18|08|2016 • Dom vojske • 20h

ZORAN IMŠIROVIĆ NEMAČKA

SCHUMANN Papillons Op.2 • Kreisleriana Op.16
LISZT posmrtna gondola II • SCRIABIN sonata op.68 „crna misa“

Zoran Imširović, je rođen 1979. u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Relativno kasno, sa 14 godina, stiče prvo profesionalno muzičko obrazovanje u Nišu, u klasi prof. Svetlane Korunović i uporedo radi sa Miroslavom Lili Petrović u Beogradu.
1997. upisuje studije u Minhenu, a profesori su mu bili ugledni pijanisti: Vadim Suhanov, Majkl Lesli, Gernot Ziber, Roksana Štojbing i Olaf Dresler. Posebne muzičke impulse i obrazovanje stiče kroz poznanstvo i dugogodišnji rad sa velikim pijanistima kao što su Klaus Šilde i Eliso Virsaladze, a pored toga usavršava se i na majstorskim kusevima kod pijanista kao što su: Rudolf Kerer, Mihail Voskresenski, Amadeus Veberzinke, Georg Sava, Karl Bec, Naum Štarkman, Eliso Virsaladze, Klaus Šilde i Menahem Presler.
Posle završenih studija živi u Minhenu, a slede i koncertni angažmani u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj,Malti i u zemljama bivše Jugoslavije. Posebno je zapažena njegova turneja Franz Liszt –superstar! i snimci za nemačku državnu televiziju povodom dvestote godišnjice od rođenja kompozitora. Umetnik koji neprestano traži nove načine da približiti muziku publici 2014. je inicirao konceptualno jedinstven projekat Piano Summer. Osim toga, otvorio je koncertnu seriju Classic im Club, a u saradnji sa Modernom Pinakotekom u Minhenu izvodi i Music for Six Pianos Stiva Rajha i nastupa sa poznatim umetnikom Hoseom Marijom Kanom. Pored velikog afiniteta prema nemačkoj romantici, posebno delima Šumana i Bramsa, Imširović u inostranstvu redovno promoviše muziku kompozitora sa jugoslovenskog podneblja. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, jedna od njih je Zlatni lav italijanskog regiona Veneto. Redovan je gost na sledećim festivalima: Kammermusik Festival Nürnberg, Klavierfestival Garmisch-Partenkirchen, Musikherbst Radolfzell, Tisin Cvet, Brahms-Festival Heide. Gostuje i na koncertima u organizaciji poznatih instituta kao: Goethe Institut, Heinrich Böhl Stiftung, Pinakothek der Moderne Minhen, Ars Bosnae, Balkannet, Sarajevo art i SANU.

 

 

 

http://www.zoran-imsirovic.com