15|08|2016 • Dom vojske • 20h

MARIJA DINOV SRBIJA

GUSTAVO ZAKA ARGENTINA

MOZART sonata KV333 B-dur DEBUSSY prelidi 1.sveska
GUASTAVINO sonatina g-mol VILLA LOBOS Choros br.5 “alma brasileira “,“selvas brasileiras“
MOLEIRO Joropo venezuelano LECUONA la conga de medianoche
DEBUSSY prekinuta serenada, brežuljci anakaprija
SCHUBERT “Wanderer” fantazija op.15

 

06-15-profMarija Dinov Vasić studije klavira završila je na FU u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Magistrirala je na NMA Pančo Vladigerov u Sofiji, u klasi prof. Ženi Zaharieve, kao stipendista bugarskog Ministarstva obrazovanja i mađarske organizacije Soros Supplementary Grants Program. Nastupajući kao solista ili kamerni muzičar dobila je nekoliko nagrada tokom školovanja na pijanističkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska), a bila je i solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovala na kursevima priznatih pedagoga i pijanista (N. Lj. Štarkman, A. Dorenjski, M. L. Petrović, Ž. Zaharieva i K. Šilde).
Tokom studija više puta je ubrajana među najbolje studente Univerziteta u Nišu. Nosilac je povelje Univerziteta kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti. Od 2005. godine radi kao asistent na Katedri za klavir na istom fakultetu, gde je u radu sa studentima je pokazala profesionalizam i posvećenost, što potvrđuju njihovi brojni nastupi u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja integralno izvođenje svih Betovenovih dela za klavir i orkestar (od kojih četiri premijerno) u Nišu i Skoplju (2009). Nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Zabeleženi su njeni nastupi (putem TV i radio-stanica) širom Srbije i u zemljama iz okruženja. Povremeno održava i svojevrsna muzička predavanja, na kojima svoja zapažanja ilustruje izvođenjem kraćih segmenata ili celovitih kompozicija, za koje je dobijala dobre kritike u domaćoj štampi.

 

 

 

15-gustavoGustavo Zaka, argentinski pijanista, rođen je 1967. godine u Kordobi, gde završava studije klavira na konzervatorijumu Felix T. Garzón u klasi profesora Marte Alvarez i Dantea Medine.
1997. godine prelazi u Madrid i tamo studira na Kraljevskoj akademiji za muziku u klasi Anatolija Povzouna.
Usavršava se na mnogobrojnim kursevima u zemlji i inostranstvu kao što su: XIV i XXIV Music Office Curitiba, Brazil; VIII Chamber Music Capellades – Barselona; XVII Meeting of Young Musicians – Mendoza, Argentina, a radio je i sa uglednim profesorima kao što su Klaus Helvig i Vilijam Ransom. Bio je profesor kamerne muzike na Kraljevskoj akademiji za muziku u Madridu, a sada je profesor na konzervatorijumu u rodnom gradu i Faculty of Arts National University of Córdoba.