13|08|2016 • Dom vojske • 20h

HYUN SOOK TEKIN JUŽNA KOREJA

CHOPIN skerco br.1 • balada br.1 • skerco br.2 • nokturno op.48.1
CHOPIN klavirski koncert op.21 f-mol

Hyun Sook Tekin  (Hjun Sok Tekin) rođena je u južnokorejskom gradu Teguu. Sa šest godina počinje da svira klavir i osvaja prve nagrade na raznim takmičenjima za mlade pijaniste. 1996. godine počinje studije na uglednom univerzitetu Kyung Pook National University – College of Fine Art and Music i dobija specijalnu stipendiju rektora. U klasi profesora Junga završava odsek za klavir, a potom i odsek za muzičku pedagogiju.
Već u studentsko doba radi kao pratilac u operskim kućama, kao što je Opera Yong Nam – Tegu i nastupa sa raznim koncertnim ansamblima. Većina tih nastupa snimila je korejska nacionalna televizija. Posle završenih studija u Koreji, nastavlja školovanje u Berlinu u klasi prof. Kupernagela i u Lajpcigu u klasi prof. Erbera.
Postdiplomske studije završava na Visokoj školi za muziku Franz Liszt u Vajmaru, u klasi prof. Šildea. U isto vreme završava studije kamerne muzike u klasi prof. Beka (u okviru trija pod nazivom Abbeg Trio). Svoje obrazovanje je upotpunila na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod profesora kao što su: Mišori, Širmer, Kerer, Mia Pol. U periodu 2004-2010. nastavlja doktorske studije na MIAM, Istanbul Technical University (ITU), u klasi narodne umetnice Ajšegul Saridže. Doktorirala je na tezi “R. Schumann’s miniature piano pieces which are related to literary ideas”, pod mentorstvom prof. dr Džihata Aškina i prof. Judit Ulu.
Dr Tekin redovno nastupa na fesivalima kao: Afyon Music Festival, Verona Piano Festival, Contemporary Music Festival (ITU), St. John Classical Music Festival, Piano Summer Ohrid i Pharos Music Foundation. Pored nastupa sa značajnim orkestrima u Turkoj i Južnoj Koreji i nastupa u mnogim zemljama, ima i bogatu diskografiju.
Gostujući je profesor univerziteta u Bolonji, dekan i šef klavirkog odseka na Univeritetu Marmara u Istanbulu.

 

 

 

http://hyunsooktekin.com/index.html