07|08|2016 • Dom vojske • 20h

KLAUS SCHILDE • GERTRUD SCHILDE NEMAČKA

BEETHOVEN sonata za violinu i klavir op.24 F-dur „prolećna“
SCHNITTKE sonata za violinu i klavir
SCHUMANN sonata za violinu i klavir op.105 a-mol
MEENDELSOHN • SCHUMANN • BRAHMS • DEBUSSY • FAURE

transkripcije solo pesama za violinu i klavir

Profesor Klaus Schilde (Klaus Šilde),  rođen 1926. godine, odrastao je u Drezdenu. Prvo obrazovanje i odlučujuće muzičke impulse stekao je od Valtera Engela, kod koga je učio klavir (metoda Kodalj), kompoziciju i violinu, a posle njegove smrti nastavlja školovanje kod pijaniste Hansa Zauera.
Posle turbulentnih ratnih godina i selidbe u Lajpcig, studira od 1945 do. 1949. kod Huga Štrojerera. Profesor je na Visokoj školi za muziku Hans Eisler u Istočnom Berlinu od 1950. do 1952. Posle prelaska u Zapadnu Nemačku, 1952. nastavlja studije sa Valterom Gizekingom i Edvinom Fišerom, a od 1953. paralelno studira u Parizu kod Margaret Long, Lusete Deskavi i Nađe Bulanže.
Dobitnik je sledećih nadrada:
• 1947: 1. nagrada na konkursu Franz Liszt u Vajmaru
• 1948: 1. nagrada na konkursu Carl Maria von Weber u Drezdenu
• 1957: 3. nagrada na takmičenju Concours International Marguerite Long-Jaques Thibaud, Paris i nagradu Prix de la Ville de Paris.
Šilde nastupa od 1946. godine kao solista – u kamernim sastavima ili sa velikim orkestrima poput: Staatskapelle Dresden, Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Bayerisches Staatsorchester München, Staatsorchester Rheinland-Pfalz Staatskapelle Mannheim Orchester Gürzenich-Orchester Köln, Orchester der Beethoven-Halle Bonn, Essen, Recklinghausen, Dortmund, Hannover, Hamburg, Dresden, Rostock, Baden-Baden, Karlsruhe, Heidelberg, Radio-Symphonieorchester Berlin, München, Leipzig, Frankfurt, Baden-Baden, Köln, Hannover, Hamburg ; State orchester Athen, Orchestre Pasdeloup Paris, Lyon, Orquestra Filarmonica de la UNAM Mexico City, Geidai Orchester Tokyo, zatim s orkestrima u Peruu, Argentini i Brazilu, sve to pod palicom velikih dirigenata kao što su: Herman Abendrot, Rudolf Kempe, Artur Roter, Ernst Bou, Ferdinand Lajtner, Feliks Salten, Heribert Eser, Gustav Konig, Bernard Konc, Kristof Štep, Hans Martin Šnajt, Horhe Fontenla, Enrike Dimeke, David del Pino.
Pored mnogobrojnih tonskih zapisa (LP/CD, RTV) postoji preko 100 urtekstovih izdanja muzičke edicije Henlе u redakciji Klausa Šildea. Ima veoma bogato pedagoško iskustvo i bio je profesor na sledećim muzičkim akademijama: Detmold (1957-1958), UDK Berlin (1975-1980) i MHS München (1980-1994), na kojoj je bio predsednik od 1988. do 1991. Godine 1994. prihvatio je poziv za profesuru na carskoj akademiji SHSK Geidai u Tokiju i na Elisabeth University u Hirošimi. U periodu od 2003. do 2005. bio je gostujući profesor na akademiji u Vajmaru. Mnogi poznati muzičari bili su njegovi učenici.

 

 

Gertrud Schilde (Gertrud Šilde) je studirala violinu i kamernu muziku u Minhenu, Čikagu, Salcburgu i Sidneju sa profesorima kao sto su: Ana Čumačenko, Samuel Aškenazi, Uzi Vizel i sa kvartetom Vermer. Diplomirala je sa najvišom ocenom i završila postdiplomske studije u Minhenu. Pored toga, pohađala je majstorske kurseve kod Hermana Krebersa i Valerija Klimova, stipendista je fondacija Jehudi Menjuhin i Rihard Vagner, a laureat je različitih internacionalnih takmičenja. Nastupa kao solista i dobija redovno pozive za učestvovanje na velikim festivalima kao što su: Rheingau Festival (Nemačka), Shira Music Festival Eilat (Izrael), Bowdoin Summer Music Festival (SAD), Baalbek Music Festival (Liban), Schubertiade Roskilde (Danska), Gustav Mahler Festival Toblach (Italija), Pasionska Baština Zagreb, Klavier Festival Ruhr, Münchener Biennale, ADEvangarde, Festivo, Festspiel (Münchner Opernfestspiele), Festival für neue Musik Bayreuth, Jazzfestival Leipzig. Gostovala je širom Evrope, Srednje i Južne Amerike, SAD-a, Japana i Južne Koreje kao gost institucija poput Gete instituta, Juventudes musicale, ProArte Tokio, Daigaku Gedai Univerziteta u Tokiju, Elisabeth Univerziteta u Hirošimi, Nagoya College of Music i državnog univerziteta UNAM u Meksiko Sitiju. Šilde je koncert-majstor u brojnim kamernim ansamblima i sarađuje sa poznatim kolegama, sa kojima je premijerno izvela i veliki broj modernih kompozicija. Objavila je snimke za renomirane diskografske kuće. Docent je za violinu i kamernu muziku na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu.
 

 

http://www.gertrudschilde.de