06|08|2016 • Dom vojske • 20h

MIHAJLO ZURKOVIĆ • MILAN MILETIĆ SRBIJA

BACH Das alte Jahr vergangen ist

SCHNITTKE Sonata za klavir i violončelo br.1 (1978)

MILOJEVIĆ Legenda o Jefimiji

SCRIABIN Dve poeme op.32 za klavir

DEBUSSY Sonata za violončelo i klavir d-mol (1915)

_DSC0042-ediMihajlo Zurković je rođen u Somboru gde je započeo svoje muzičko obrazovanje. Sa 14 godina postaje student „nulte godine“ za izuzetne mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao u istoj ustanovi sa najvišim ocenama u klasi prof. Jokuthon Mihailović, pod čijim mentorstvom nastavlja doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: prva specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ , prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Citta di Moncalieri“, treća nagrada na međunarodnom takmičenju „Frederik Šopen“, prva nagrada na Internacionalnom forumu u Kijevu kao i diploma finaliste pijanističkog takmičenja „Dinu Lipatti“  Bukureštu.

Od svog prvog solističkog koncerta koji je imao sa 12 godina, do sada je odsvirao preko četirsto resitala, kamernih koncerata i nastupao je kao solista sa različitim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji  i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Rusiji i SAD. Nastupao je na festivalima: Somborske muzičke svečanosti, BEMUS, NIMUS, „Kek madar“ (Kaloča, Mađarska), “Pianotune” (Lommel, Belgija), “ Festival di Musica Terni” ( Terni, Italija), “ Festival di Musica Lago di Como” (Komo, Italija), “ Piano Echos” (Villa Remotti, Fubine, Italija), “ Festival de Musica de Sant Pere de Rodes” ( Đirona, Španija), “ Les folles Journees” ( Kanazava, Tokio, Japan ) , “ Scene National De Sete, Ensemble Conterpoint” (Set, Francuska) i „Movimentos“ (Volfsburg, Nemačka). Učestvovao je u projektu „40 fingers“ u okviru koga je imao niz zapaženih nastupa u Italiji. U decembru 2009. godine debitovao je u Njujorku sa nekoliko resitala u salama „Bechstein Concert Hall“ i „Symphony space“. U martu 2010. nastavlja svoju koncertnu aktivnost u Rusiji nastupima u nekoliko značajnih sala u Sankt Petersburgu: Mala sala Konzervatorijuma Rimski-Korsakov, Velika sala koledža Modest Musorgski (u okviru festivala posvećenog Šopenu) i u jednoj od najprestižnijih sala – Šeremetjev dvorac. Tokom koncertne sezone 2013/14 učestvuje u velikom projektu irske kompanije „Fabulous Beast Dance Theatre“ u okviru koga izvodi „Posvećenje proleća“ i „Petrušku“ Igora Stravinskog na festivalima u Nemačkoj i Irskoj.2009. godine je izdao kompakt disk u produkciji kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora i Akademije umetnosti Novi Sad sa delima Šuberta, Šopena, Bramsa i Skrjabina.

Mihajlo Zurković je idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi umetnički direktor, ponovno uspostavljenog muzičkog festivala Somborske muzičke svečanosti – SOMUS.

Angažovan je kao docent za glavni predmet klavir na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

003-sw-ediMarko Miletić – violončelo – završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Imrea Kalmana. U toku školovanja je osvajao nagrade na takmičenjima i festivalima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Nemačka), Aleksandar Kobrin (Rusija/SAD), Sergio Švarc (SAD), kvartet „Fine Arts. Godine 2011, dobio je najvišu stipendiju za program „Artist Diploma of Performans“ na Kolumbus univerzitetu (SAD), gde se godinu dana usavršavao u klasi prof. Vendi Varner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Tada je primećen kao talentovan pedagog, te biva angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu „Priprema za fakultet“.
Koncertnu karijeru razvija kao solista, kamerni muzičar i vođa deonice violončela na nastupima u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora). Kao solista, nastupao je sa različitim orkestrima, među kojima su „Gudači Svetog Đorđa“, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, Subotički kamerni orkestar, gudački orkestar „Camerata Academica“. Beleži i brojne nastupe sa renomiranim solistima: Vendi Varner, Aleksandar Kobrin, Sergio Švarc, Lisa Oberlender. Često koncertira u brojnim kamernim sastavima, a od 2013. godine član je klavirskog trija „Valmaro“. Godine 2007. obnovio je kamerni orkestar „Camerata Academica“, sa kojim nastupa kao solo violončelista i deluje kao umetnički rukovodilac, te sarađuje sa priznatim umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Vendi Varner, Imrea Kalmana, Dejana Mlađenovića. Bio je vođa deonice violončela u Simfonijskom orkestru „LaGrange“, kao i član Simfonijskog orkestra „Columbus“ i „No Borders Orchestra“.
Nastupao je na značajnim međunarodnim festivalima: „Čelo fest“, „Nomus“, „Oktoh“, Transevropski festival u Ruanu.
Ostvario je brojne snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu.
Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violončelo, i na Fakultetu umetnosti u Nišu kao docent.