06|08|2016 • Dom vojske • 15h

VELIKI PIJANISTI 20. VEKA predavanje

Marija Dinov Vasić

Marguerite Long, velika dama francuskog pijanizma

Margarit Long (1874-1966) bila je francuska pijanistkinja i klavirski pedagog duge i plodne karijere. Spada među najznačajnije predstavnike francuske pijanistiške škole XX veka. Sa 17 godina osvaja prvu nagradu, potom nastavlja karijeru podučavajući na Pariskom konzervatorijumu (1906–1940). Godine 1920. preuzima mesto Luja Dimera, te postaje vodeća snaga u razvoju francuskog pijanizma.

Ostaće upamćena kao “velika dama francuskog pijanizma XX veka”. Svojim izvođenjima uticala je na nastajanje francuske muzike, pa predstavlja autentični fenomen na svetkoj muzičkoj sceni. Njena izvođačka karijera je trajala 70 godina, tokom kojih je lično poznanstvo sa kompozitorima Foreom, Debisijem i Ravelom dovelo do njenog značajnog angažmana kao protagoniste nove francuske klavirske muzike. Činjenica da je dela studirala u prisustvu samih kompozitora je od velike važnosti, jer su preko njenih izvođenja indirektno sačuvane nezapisane interpretativne sugestije samih autora. Pod pedagoškim nadzorom Margarit Long na Pariskom konzervatorijumu školovalo je nekoliko generacija francuskih i stranih pijanista. Među njima su bili: Žan Dojen, Bruno Leonardo Gelber, Klaus Šilde, Samson Fransoa, Filip Antramon, Žan Mari Dare, Ivon Lefebur, Žak Fevrije, Nikol Anrio… Pod nazivom Le Piano objavila je veoma značajan klavirski metod, široko korišćen u Francuskoj i van njenih granica (čak i u Sovjetskom Savezu). Metod je sačinjen od velikog broja vežbi koje obrađuju različite oblasti klavirske tehnike. Svojim velikim pijanističkim i životnim iskustvom, Margarit Long predstavlja apsolutni autoritet kada je reč o francuskoj pijanističkoj školi “neprevaziđenoj u izrazu dubine unutrašnjeg osećaja”. Godine 1943. zajedno sa violinistom Žakom Tiboom osniva takmičenje za pijaniste i violiniste nazvano po njima. Živela je preko 90 godina i do kraja svoje profesionalne karijere ostala je posvećena ovom takmičenju koje se i dalje održava svake godine u Parizu, a od 2011. godine uključuje i pevače, te menja naziv u Long Tibo Krespen.

 

 

06-15-profMarija Dinov Vasić studije klavira završila je na FU u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Magistrirala je na NMA Pančo Vladigerov u Sofiji, u klasi prof. Ženi Zaharieve, kao stipendista bugarskog Ministarstva obrazovanja i mađarske organizacije Soros Supplementary Grants Program. Nastupajući kao solista ili kamerni muzičar dobila je nekoliko nagrada tokom školovanja na pijanističkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska), a bila je i solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovala na kursevima priznatih pedagoga i pijanista (N. Lj. Štarkman, A. Dorenjski, M. L. Petrović, Ž. Zaharieva i K. Šilde).

Tokom studija više puta je ubrajana među najbolje studente Univerziteta u Nišu. Nosilac je povelje Univerziteta kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti. Od 2005. godine radi kao asistent na Katedri za klavir na istom fakultetu, gde je u radu sa studentima je pokazala profesionalizam i posvećenost, što potvrđuju njihovi brojni nastupi u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja integralno izvođenje svih Betovenovih dela za klavir i orkestar (od kojih četiri premijerno) u Nišu i Skoplju (2009). Nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Zabeleženi su njeni nastupi (putem TV i radio-stanica) širom Srbije i u zemljama iz okruženja. Povremeno održava i svojevrsna muzička predavanja, na kojima svoja zapažanja ilustruje izvođenjem kraćih segmenata ili celovitih kompozicija, za koje je dobijala dobre kritike u domaćoj štampi.