06|08|2016 • Dom vojske • 14h

VELIKI PIJANISTI 20. VEKA predavanje

Nebojša Todorović

STOGODIŠNJICA ROÐENJA EMILA GILELSA (1916-1985)

Jedan od najvećih pianista 20.veka bez sumnje je bio Emil Grigorjevič Gilels, sovjetski pijanista, umetnik koji je obeležio pijanizam druge polovine 20. veka. Rođen je 6. oktobra 1916. godine u Odesi u Carskoj Rusiji. Iako nije poticao iz porodice muzičara, nasledio je izuzetnu muzikalnost i veliki pijanistički talenat od svojih roditelja. I njegova mlađa sestra, Elizaveta Gilels bila je izvanredna violinistkinja.Prvi veliki uspeh mladog Gilelsa bila je Prva nagrada na Svesaveznom takmičenju pijanista 1933. godine. Prvi međunarodni nastup i uspeh u inostranstvu bio je na muzičkom takmičenju u Beču, 1936. godine, gde je osvojio Drugu nagradu u kategoriji pijanista. Trijumfovao je o1938. godine na velikom međunarodnom konkursu Kraljice Elizabete u Briselu gde je bio laureat. Posle ovog konkursa Gilelsova karijera je išla uzlaznom putanjom. Nizao je uspeh za uspehom i bio je prvi sovjetski pijanista koji je nastupao po Evropi i Americi.

Od 1938. do 1974. godine, Gilels je bio asisent a zatim profesor na Koncervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Iz njegove pijanističke klase izašlo je više odličnih pijanista, a posebno su se istakli Marina Mdivani, Vladimir Afanasjev i Igor Žukov. Emil Gilels je bio rođeni pijanista . Od ranog detinjstva je pokazivao vanserijski talenat koji se neprestano razvijao. Za razliku od Rihtera, koji je bio impulsivan pijanista ekstremnih raspoloženja, Gilels je bio uravnoteženi umetnik, čija su izvođenja bila uvek na najvišem umetničkom i interpretativnom nivou. U središtu njegove pijanističke umetnosti bilo je delo, kome se umetnik predao do poslednje note, o čemu svedoče neprevaziđeni snimci Beethovenovih sonata, ili Griegovi Lirski komadi, koji plene poetikom, lepotom tona i uživljavanjem u atmosferu svakog komada. Svaki Gilelsov koncert bio je veliki umetnički doživljaj, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji razvoja pijanističke umetnosti. Emil Gilels je bio čovek neverovatne skromnosti; nikada nije govorio o sebi i svojim uspesima, i nikada nije sebe stavljao u prvi plan. Uvek je bio predan samo muzici i klaviru koji je bio centar njegovog života.


06-14-profNebojša Todorović ,
muzikolog, profesor i muzički kritičar, jedan je od vodećih muzikologa muzičkih teoretičara u Srbiji. Diplomirao je na odseku za Muzikologiju i glazbenu publicistiku na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a magistrirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi prof. i dirigenta Jovana Šajnovića. Radio je kao profesor teorijskih i muzikoloških predmeta na više fakulteta u Srbiji. Od školske 1997/98. godine postavljen je za šefa katedre za kompoziciju, dirigovanje i opštu muzičku pedagogiju Fakulteta umetnosti u Prištini. Od 2006. godine prelazi na Fakultet umetnosti u Nišu. Predaje predmete Analiza muzičkog dela i Poznavanje muzičke literature i izvođaštva. Aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim simpozijumima i naučnim skupovima, drži javna predavanja i bavi se muzičkom kritikom u javnim glasilima i u medijima. Objavio je monogra ju „Klavirske sonate Volfganga Amadeusa Mocarta“. Bio je umetnički direktor i selektor 24.i 25. Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu.