06|08|2016 • Dom vojske • 11h

Koncert za decu

RADOVAN MILJANIĆ • narator
MARIJA DINOV • klavir
JANA BEGIN • klavir

PROKOFJEV Peća i vuk

Simfonijska bajka Peća i vuk je kratko delo namenjeno deci, koje nepogrešivo uvodi mališane u svet klasične muzike. Uz pomoć muzičkih tema deca lako povezuju zvuk instrumenata sa određenim likovima. U pauzama između pojedinih tema, izvođač pripoveda zanimljivu i duhovitu priču o hrabrom dečaku Peći, koji uz pomoć životinja i lovaca uspeva da uhvati strašnog vuka i smesti ga u zoološki vrt. Ovakve muzičke priče temelj su za upoznavanje dece s muzikom, na njima primeren i zanimljiv način. Premda je reč o muzici za publiku najmlađeg uzrasta, ova priča se ubrajaja u klasična dela velike popularnosti. Bajka je doživela više ekranizacija i različitih izvođenja, među kojima je i animirana verzija Volta Diznija. Ovom prilikom čućemo kompoziciju priređenu za klavir u kojoj su uspešno oponašane boje orkestra, pa je klavir uspeo da opravda svoju reputaciju orkestra u malom.

 

 

06-11-narRadovan Miljanić rođen je 1952. godine u Pančevu. Glumu je diplomirao 1979. godine na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu u klasi prof.Predraga Bajčetića. Učestvovao je na snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor), a dve decenije bio je i stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd. Igrao je u nekoliko domaćih serija i filmovima, među kojima su značajne i glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića, koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkometražnog filma. Sa Italijanima je ostvario saradnju u tri igrana filma i dve TV serije. Dobitnih je nagrada među kojima su i dve Pohvale Narodnog Pozorišta. Odigrao je preko 100 uloga u mnogim pozorištima i bar 70 premijera, najviše u Narodnom pozorištu gde radi od 1985. godine.

 

 

http://www.narodnopozoriste.co.rs/miljanic-radovan

IMG_20160708_124633-editorialJana J. Begin  – pianist

rođena 1980. godine u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stice u Beogradu. Sa 17 godina upisuje Muzičku akademiju u Beogradu, a sa 18 odlazi na studije klavira u Minhen. Diplomira na Visokoj skoli za muziku i teatar u Minhenu u klasi prof. Yasuko Matsuda (Japan) i u Beogradu u klasi prof. Dejana Sinadinovića.

Svoje muzičko obrazovanje proširuje radom sa renomiranim svetskim pijanistima među kojima su najznačajniji: Elisso Wirsaladze (Minhen/Moskva), Bela Siki (Amerika), Karl Betz (Nemačka), Riccardo Risalliti (Italija), Michael Leslie (Minhen/Australija), Boris Romanov (Makedonija), Miroslava Lili Petrović (Srbija).

Nastupala kao solista na različitim koncertnim binama u Evropi (Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Francuska, Srbija, Makedonija) i u kamernim sastavima sa poznatim muzičarima.

Učestvovala na dobrotvornim koncertima za decu, zrtvama zemljotresa 2004 u Iranu.

Kao pedagog je radila u Minhenu, u Srbiji u Muzičkoj školi u Vršcu (2007-2009) i u Privatnoj muzickoj skoli Pianoforte u Skoplju.

Dobitnica je druge nagrade na “Rubinstein” konkursu u Parizu 1997.

Među nagradama njenih učenika, ističu se:

Specijalna nagrada na Međunarodnom festivalu “A.C.Jonescu” u Temišvaru, Rumunija

II nagrada na Međunarodnom takmičenju “Ohridski Biser” u Ohridu, Makedonija

I i III nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu

III nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu

Sa pijanistom Zoranom Imsirovicem 2014 osniva prvo izdanje Piano Summer u Ohridu.