04|08|2016 • Dom vojske • 20h

AIDA GAVRILOVA VELIKA BRITANIJA

MOZART sonata Es-dur KV282
DEBUSSY dečiji kutak
DEBUSSY ostrvo radosti
SALAZAR svita Colombia

Aida Gavrilova  je rođena u Tuzli, gde započinje svoje muzičko obrazovanje. Još sa šesnaest godina osvaja nagrade na republičkim i nacionalnom takmičenju mladih pijanista kao učenica prof. Jokut Mihajlović, posle čega joj je dodeljena stipendija za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju Čajkovski, u klasi profesora Romanova, Behterjeva i kasnije Milštajna. Tokom školovanja u Moskvi, Aida je mnogo puta nastupala u svojoj rodnoj državi i bivšem Sovjetskom Savezu, a neki od njenih koncerata su emitovani na TV i radijskim programima bivše Jugoslavije. Diplomirala je sa najboljim ocenama 1984. godine, odlazi u London i nastavlja studije u klasi profesora Džejmsa Giba. Tokom studija na The Guildhall School of Music and Drama dobija mnoge nagrade, a jedna od najistaknutijih je bila prestižna nagrada Myra Hess Award.

Po završetku studija, u istoj školi joj je ponuđena pozicija profesora klavira (Junior Department), a većina njenih učenika je bila uspešna, osvajajući nagrade i stipendije na koncertima u samoj školi i mnogim značajnim festivalima kao sto su: North London Festival, Music Festival Cambridge, Rotary International Club.

Aida je takođe radila i na Trinity College of Music i Colchester Institute, te i dalje usavršavala svoje muzičko obrazovanje. Učestvovala je i na festivalima u Španiji – Puigcerda International Music Festival i Mendigorria Festival de Musica, tu je nastupala sa američkom violinistkinjom Džini Vels Jablonski i predavala studentima iz SAD-a, Tajvana i Evrope. Tokom boravka u Londonu (1984-2001), Aida postaje jedan od etabliranih solista i izvođača kamerne muzike, nastupajući u Engleskoj i inostranstvu, uključujući Francusku, Austriju, Španiju, Norvešku, u velikim salama poput: The Royal Academy of Music, Queen Elizabeth Hall, Holliwell Room in Oxford. Nastupala je kao solista u pratnji Colchester Symphony Orchestra i Sarajevke filharmonije. Snimila je CD sa delima britanskog kompozitora Alana Langforda 2000. godine.

Godine 2001. Aida se seli u Barselonu. Neki od njenih nastupa u Španiji su: nastup sa horom solista El Palau de la musica u Auditorio de Lleida pod dirigentskom palicom H. Kasasa i Auditorio de Zaragoza sa flautistkinjom Tasijanom Gomez Malet. Aida je takođe posle podrške Džejn Bastin (osnivača nove pedagoške metode Bastien namenjene za najmlađe početnike) počela da drži pedagoške seminare pod nazivom “Postanite pravi virtuoz pedagogije”. Do sada ih je držala u Madridu (EPTA), Mendigoriji (Navara, Španija), muzičkim školama u Kataloniji i Royal Scottish Academy u Glazgovu, Škotska.

 

 

 

http://www.aidagavrilova.com