02|08|2016 • Dom vojske • 20h

SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA

MARMARA KVINTET ISTANBUL TURSKA

Hyun Sook Tekin klavir
Zeynep Karaçal violina
Idil Belgin Küçükdoğan violina
Evrim Bastas viola
Yılmaz Bışer violončelo

Bade Bayazitoğlu kontrabas

ŠOSTAKOVIČ klavirski kvintet op.57 g-mol
PIAZOLLA 4 godišnja doba u Buenos Airesu

Hyun Sook Tekin (Hjun Sok Tekin) rođena je u južnokorejskom gradu Teguu. Sa šest godina počinje da svira klavir i osvaja prve nagrade na raznim takmičenjima za mlade pijaniste. 1996. godine počinje studije na uglednom univerzitetu Kyung Pook National University – College of Fine Art and Music i dobija specijalnu stipendiju rektora. U klasi profesora Junga završava odsek za klavir, a potom i odsek za muzičku pedagogiju.
Već u studentsko doba radi kao pratilac u operskim kućama, kao što je Opera Young Nam – Tegu i nastupa sa raznim koncertnim ansamblima. Većina tih nastupa snimila je korejska nacionalna televizija. Posle završenih studija u Koreji, nastavlja školovanje u Berlinu u klasi prof. Kupernagela i u Lajpcigu u klasi prof. Erbera.
Postdiplomske studije završava na Visokoj školi za muziku Franz Liszt u Vajmaru, u klasi prof. Šildea. U isto vreme završava studije kamerne muzike u klasi prof. Beka (u okviru trija pod nazivom Abbeg Trio). Svoje obrazovanje je upotpunila na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod profesora kao što su: Mišori, Širmer, Kerer, Mia Pol. U periodu 2004-2010. nastavlja doktorske studije na MIAM, Istanbul Technical University (ITU), u klasi narodne umetnice Ajšegul Sardže. Doktorirala je na tezi “R. Schumann’s miniature piano pieces which are related to literary ideas”, pod mentorstvom prof. dr Džihata Aškina i prof. Judit Ulu.
Dr Tekin redovno nastupa na fesivalima kao: Afyon Music Festival, Verona Piano Festival, Contemporary Music Festival (ITU), St. John Classical Music Festival, Piano Summer Ohrid i Pharos Music Foundation. Pored nastupa sa značajnim orkestrima u Turkoj i Južnoj Koreji i nastupa u mnogim zemljama, ima i bogatu diskografiju.
Gostujući je profesor univerziteta u Bolonji, dekan i šef klavirkog odseka na Univeritetu Marmara u Istanbulu.

Zeynep Karaçal (Zejnep Karačal) rođena je u Ankari, turskoj prestonici. Violinu počinje da uči 1994. godine kod Muhameđana Tardijeva na pripremnoj školi Bilkent univerziteta, na kome kasnije i diplomira. Nastavlja školovanje u SAD, gde stiče titulu „Master of Music and Doctor of Musical Arts degrees from University of Maryland School of Music”. Na Maryland univerzitetu studira violinu sa Dejvidom Salnesom i kamernu muziku sa čuvenim kvartetima kao što su: Guarneri, Left Bank, Kronos i Audubon. Godine 2007. nastupa na festivalu Brevard Music Festival, koji je poznat po izvođenju kamerne muzike. Studira i, kao prvi violinista Armoni kvarteta, nastupa sa Vilijamom Preusilom.

Kao kamerni muzičar učesnik je poznatih festivala kao što su: UMD Honours Chamber Music Series, UMD Schumann Bicentennial Festival i Klasik Keyi er Chamber Music Festival. Koncert majstor je u sledećim orkestrima: Bilkent Youth Symphony Orchestra, University of Maryland Symphony Orchestra i Maryland Symphonietta. Dobitnik je sledećih stipendija: Bilkent University Music Fellowship, Dr. Nejat F. Eczacibasi Foundation Scholarship for Outstanding Young Turkish Musicians i UMD School of Music Graduate Ensemble Assistantship. Od 2012. godine radi kao profesor violine na Marmara univerzitetu u Istanbulu.

 

Idil Belgin Küçükdoğan (Idil Belgin Kučukdogan) rođena je 1984. godine u turskoj prestonici, Ankari. Violinu uči kod Muhameđana Tardijeva na pripremnoj školi Bilkent univerziteta, na kome kasnije diplomira i završava postdiplomske studije sa najvišom ocenom. Školovanje nastavlja u SAD, na Carnegie Mellon School of Music, u klasi čuvenog profesora Sajrusa Foroua. Nastupa u koncertnim serijama u poznatim dvoranama kao što je npr. Carnegie Hall i na raznim festivalima: Bayreuth Young Artist’s Festival, Klasik Keyi er Chamber Music Festival i brojnim lokalnim festivalima u Turskoj. Studije violine nastavlja u Istanbulu sa Elen Džuet i svira u mnogim orkestrima. Žil Apap, Džejms Basvel, Mihail Gotsdiner, Roman Nodel i Ketrin van Hojsen samo su neki od profesora kod kojih je završila majstorske kurseve, a nastupa na sledećim festivalima: Datça Music Festival, Gumusluk Classical Music Festival, Istanbul International Youth Orchestras Festival i Piano Summer Vranje. Sada je član ansambla Hezarfen Ensemble iz Istanbula, specijalizovanog za savremenu muziku, koji radi na zajedničkim projektima sa Ministarstvom kulture Grčke i sa novoosnovanim kamernim operskim ansamblom u saradnji sa Bristol univezitetom u Engleskoj. Nastupa često sa simfonijskim orkestrima – Istanbul State Symphony Orchestra i CRR Istanbul City Symphony Orchestra. Trenutno je profesor na Marmara univezitetu u Istanbulu i koordinator za saradnju sa umetnicima Bahovog festivala u Istanbulu.

 

 

 

Evrim Bastas (Evrim Baštaš), poreklom iz Istanbula, završila je studije viole na Državnom konzervatorijumu u Istanbulu u klasi Ćiždema Epikmena, Benjamina Varšavskog i Joneska Galatija.

Od 1996. nastavlja školovanje u SAD sa Jicakom Šotenom, Ariana kvartetom (University of Michigan and Eastern Michigan University), Džejmsom Dunhamom iz Clivlend kvarteta (New England Conservatory Boston) i Ričarda Junga iz Vermer kvarteta (Northern Illinois University).

Od 1999. učestvuje kao stipendista na Kneisel Hall Chamber Music Festivalu gde sarađuje sa Juilliard, Mendelsohn, Fine Arts, St. Lawrence i Vermeer kvartetima.

Dobitnik je druge nagrade na Chicago Viola Society Competition.
Od 2001. godine član je najbitnijih orkestara i ansambla u Istanbulu kao što su: CRR Symphony, İstanbul State Symphony Orchestra, Istanbul Chamber Orchestra, CRR Jazz Orchestra, Philharmonia Istanbul, Milli Reasurans Chamber Orchestra, Askın Ensemble, Modern Music Ensemble, Şirin Pancaroğlu Trio, CRR Soloists.

 

 

 

 

Yılmaz Bişer, (Jilmaz Bišer) je rođen 1983. godine u turskom gradu Naziliju. Započeo je studije na državnom Haccettepe University u Ankari, u klasi Tufana Tolge, a nastavio ih u klasi Izeta Sahina Nazliaka. Usavršavao se kod Solena Dikenera, Fridera Lenka i Džetina Ajdara. U tom periodu nastupa kao član dva simfonijska orkestra – Hacettepe i Antalya. Redovno nastupa na festivalima kao što su: Dimitria festival u Grčkoj, Casette koncerti u Južnoj Koreji i Academia Datcca u Nemačkoj. Od 2008. član je Istanbulskog državnog orkestra i Borusan filharmonije, a od 2012. godine je i prvi čelista Istanbulske filharmonije, sa kojom često nastupa i kao solista.

Bade Bayazıtoğlu (Bade Bajazitoulu), poreklom iz Istanbula, završava studije kontrabasa na Visokoj školi za muziku u Minhenu u klasi Nabila Šehata, a zatim nastavlja studije u Berlinu
na Visokoj školi Hans Eisler u klasi Janea Zaksala i Barbare Sanderling. Od 2003. godine studira i na Državnom konzervatorijumu u Sankt Petersburgu u klasi Aleksandra Shila.
Bila je član orkestara kao što su: Theater Lübeck, NDR Filharmonija, Minhenski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Istanbul. Trenutno je profesor na državnom konzervatorijumu
Kocaely univerziteta i član je Hezafren ansambla.