06|08|2018 • Dom vojske • 20h

TRI MUSKETARA

COUPERIN • RAVEL • DEBUSSY

MARIJA DINOV • Debussy Prelidi I
JASMINA RAKOVIC • Debussy Pour le piano
Couperin 3 komada

MILICA MARKOVIĆ • Ravel Le tombeau de Couperin
SYLVIE NICEPHOR • Debussy Prelidi II

Marija Dinov Vasić studije klavira završila je na Fakultetu umentosti u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Magistrirala je na NMA Pančo Vladigerov u Sofiji, u klasi prof. Ženi Zaharieve, kao stipendista bugarskog Ministarstva obrazovanja i mađarske organizacije Soros Supplementary Grants Program. Kao solista i kamerni muzičar dobila je nekoliko nagrada tokom školovanja na pijanističkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska), a bila je i solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovala na kursevima priznatih pedagoga i pijanista (N. Lj. Štarkman, A. Dorenjski, M. L. Petrović, Ž. Zaharieva i K. Šilde).
Tokom studija više puta je ubrajana među najbolje studente Univerziteta u Nišu. Nosilac je povelje Univerziteta kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti. Od 2005. godine radi kao asistent na Katedri za klavir na istom fakultetu. U radu sa studentima pokazala je profesionalizam i posvećenost, što potvrđuju njihovi brojni nastupi u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja integralno izvođenje svih Betovenovih dela za klavir i orkestar (od kojih četiri premijerno) u Nišu i Skoplju (2009). Nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Zabeleženi su njeni nastupi (putem TV i radio-stanica) širom Srbije i u zemljama iz okruženja. Povremeno održava i svojevrsna muzička predavanja, na kojima svoja zapažanja ilustruje izvođenjem kraćih segmenata ili celovitih kompozicija, za koje je dobijala dobre kritike u domaćoj štampi.

Jasmina Raković je rođena 1988. godine u Beogradu, gde je završila nižu muzičku školu “Stanislav Binički” u klasi prof. Snežane Kotrošan i srednju muzičku školu “Mokranjac“ u klasama prof. Aleksandre Striković i Ivane Tanasković. Od 2007. godine studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nataše Mitrović, kod koje završava osnovne i master studije. Od 2012 do 2014, nastavlja školovanje u Holandiji u klasi profesora Franka van de Laar-a na konzervatorijumu u Amsterdamu. 2017. godine završava specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Takođe, sarađuje sa prof. Vladimirom Stojnićem, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata „Odabrani za odabrane“. U okviru ovog ciklusa svake godine, od 2008 do 2014, nastupala je na tri koncerta: u galeriji Artget, u galeriji Kolarčeve zadužbine, kao i u velikoj sali Kolarca.
Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar i Majkl Lesli. Član je klavirskog dua „Barabar“ sa pijanistkinjom Ružicom Gojković i aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić. 2017. godine učestvuje na tri značajna festivala u Srbiji: Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu i Piano Fest u Subotici. Zaposlena je u Muzičkoj školi „Mokranjac“ kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

Milica Marković, rođena je 30.12.1993. godine u Vranju. Klavir je počela da uči sa osam godina u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Vranju, gde završava niže obrazovanje i dve godine srednjeg muzičkog obrazovanja u klasi profesorke Snežane Mitić i profesorke Svetlane Jovanović. Treću i četvrtu godinu srednjeg muzičkog obrazovanja završila je u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu u klasi profesora Čedomira Marjanovića. Školske 2012/2013. godine, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, muzički departman, upisala je studijski program Klavir, u klasi profesorke Jokuthon Mihailović, zatim profesora Mihajla Zurkovića. Septembra 2016. godine uspešno završava osnovne akademske studije sa prosekom 9,87 i upisuje master studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Mihajla Zurkovića. Milica Marković je u toku osnovnih i master akademskih studija nastupala na brojnim koncertima, festivalima i međunarodnim takmičenjima:
Godišnjice velikana – omaž Karlu Filipu Emanuelu Bahu, povodom trista godina od rođenja (Multimedijalni centar Akademije umetnosti, Novi Sad, 2014); solistički koncert Milice Marković (Muzička škola „Petar Konjović“ u Somboru, 2014); III nagrada u VI kategoriji na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, 2015. godine; III nagrada u E kategoriji na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, 2015. godine; učešće na SOMUS festivalu kao član kamernog ansambla Akademije umetnosti (Narodno pozorište u Somboru, 2015); kulturni napad AUNS (Gradska kuća u Subotici, 2015); koncert sa kamernim ansamblom Akademije umetnosti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji povodom obeležavanja Svetskog dana muzike, 2015. godine; učešće na festivalu Akademije umetnosti „A fest“ 2014. i 2016. godine; koncert studenata klavira AUNS (Galerija „Hol“ Akademije umetnosti, Novi Sad, 2016); koncert studenata profesora Mihajla Zurkovića u Somboru 2016. godine; učešće na klavirskom festivalu „Piano summer Vranje“ u Vranju, 2016. i 2017. godine; II nagrada u VI kategoriji na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, 2017.godine; koncert kao član klavirskog dua u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji povodom obeležavanja Svetskog dana muzike, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2017. godine; učešće na SOMUS festivalu kao član klavirskog dua (Narodno pozorište u Somboru, 2017).  
Milica Marković pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih profesora i umetnika: Jokuthon Mihailović (Srbija), Evgeny Starodubtsev (Rusija), Grzegorz Kurzyńskog (Poljska), Jacques Rouvier (Francuska), Sergey Senkov (Rusija),  Letizia Michielon (Italija), Zlata Chochieva (Rusija), Teresa Trevisan (Italija), Flavio Zaccaria (Italija).
Milica Marković je bila stipendista fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, školske 2014/2015. godine, kao i stipendista fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“ iz Beograda, školske 2015/2016. i 2016/2017. godine . Dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za uspeh postignut u školskoj 2012/2013., 2013/2014., 2014/2015., i 2015/2016. godini. Milica Marković u februaru 2017. godine zasniva radni odnos sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu kao saradnik u nastavi na katedri za Klavir.

Sylvie Nicephor započinje pijanističku karijeru kao pratilac lida, a zatim nastupa i kao solista u Parizu i Francuskoj, a posle i drugim evropskim zemljama poput Nemačke, Italije, Grčke, Finske i Mađarske. Redovni je gost festivala (Neckar Musik Festival u Nemačkoj, Pianorama u Firenci, Cohilia u Grčkoj, u Helsinkiju, Budimpešti, Berlinu itd.). Njeno iskustvo, kao sopran, i njeno pozorišno iskustvo, dovode je do sudelovanja u transverzalnim projektima („G. Lavenantova plava haljina“ 2010, „Entretiens avec M. Croche“ 2018 itd.) Njen široki repertoar uključuje savremenu muziku (izvela je celokupni klavirski opus kompozitora M.Muncha) a povodom stogodišnjice smrti Kloda Debisija snimila je sve njegove prelide objavljene kod izdavačke kuće „Calliope“.

Sylvie Nicephor je studirala kod Vilfreda Vogeta, učenika Skaramuce u Buenos Airesu, koji je joj je preneo tradiciju južnoameričke škole.

Njena umetnička karijera obeležena je multidisciplinarnošću – studirala je glas i klavir na najprestižnijim pariskim školama.

U dobi od 17 godina počinje studije na „Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris“ gde je dobila nekoliko prvih nagrada. Doktorirala je na Sorboni kao specijalista za francusku muziku od 19. veka do danas.