05|08|2018 • Dom vojske • 20h

PANOVA FRULA

SANJA STIJAČIĆ • FLAUTA
VESNA DAMLJANOVIĆ • KLAVIR

Debussy Syrinx
Mouquet La Flute de Pan
Widor Svita op.34
Bozza Agrestide
Debussy Clair de Lune

Flautistkinja Sanja Stijačić diplomirala je i magistrirala na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marijana Egića. Pored redovnog studijskog ciklusa, pohađala je majstorski kurs kod eminentnog pedagoga Aurela Nicoleta (Basel) i seminare „Koncertne Akademije“ – Petrovaradinska tvrđava (prof. Marijan Egić), 1990., 1991. i 1992. godine.
Kao solista i član kamernih sastava učestvovala je na preko sto koncerata kako u zemlji tako i u inostanstvu (Mađarska, Turska, SSSR, Grčka, Švajcarska, Rumunija, Hrvatska Makedonija, Slovenija, Austrija,Kuvajt i dr.). Sa zapaženim uspehom učestvovala je na mnogim festivalima (NOMUS, Budva grad teatar, BEMUS, Brankovo kolo, Dubrovačke letnje igre, Sarajevska zima, LEDAMUS, NIMUS, Međunarodni Festival kamerne muzike – Nikšić, KORAL – Istočno Sarajevo, Borina nedelja – Vranje, Zeničko proljeće i dr.).
U poslednje vreme interesovanje širi i na multimedijalne projekte, uspešno sarađujući sa istaknutim umetnicima drugih profila (Cetinjsko Bijenale i Budva grad teatar). Umetnički  selektor je Međunarodnog festivala kamerne muzike – Nikšič. Član je Crnogorskog kamernog sastava „Anderba“ i „Sinergija“ – BiH.
Redovni član je Matice Srpske – Novi Sad i član asocijacije flautista „Miodrag Azanjac“-Beograd.
Sanja Stijačić na repertoaru ima sve značajnije kompozicije flautističke literature od baroka do XX veka.
Redovni je professor na Muzičkoj akademiji Istočno Sarajevo.

Vesna Damljanović (Vesna Đokić 1986) je istaknuta crnogorska pijanistkinja, doktor umetnosti – klavirskog odseka, iz klase profesora Aleskandra Serdara (FMU Beograd). Na njenu pijanističku formaciju uticali su istaknuti klavirski pedagozi kao što su: Anka Asanović, Boris Kraljević, Vladimir Bočkarjov i Aleksandar Serdar. Dobitnica je velikog broja priznanja i nagrada među kojima se ističu: priznanja laureata i prvonagrađene kandidatkinje kategorije svog uzrasta na državnim takmičenjma (1997–2003), prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Šapcu (2000), Nišu (laureat, 2004), treća nagrada i nagrada SOKOJ-a na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2000), Specijalna nagrada za najbolje izvedeno delo komponovano posle 1930. godine na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Eastman Young Artist̕s Piano Competition“ u Ročesteru (Njujork, 2004). U okviru VI Šopenovog konkursa – „Chopin in memoriam“, koje se održavalo u Varni (Bugarska, 2010), nagrađena je sa IV nagradom i titulom Laureata. Na „Takmičenju crnogorskih pijanista – Frederik Šopen“, koje se održavalo u Podgorici 2010. godine, odnela je titulu Laureata, što joj je obezbedilo i koncert na Konzervatorijumu „Paderevski“ u Poznanju (Poljska). Kao najbolji student Cetinjske Muzičke akademije, bila je stipendista CANU-a, Ministarstva za kulturu Crne Gore, opštine Nikšic, ZAMTES-a, dobitnik nagrade grada Cetinja, kao i nagrade grada Nikšića koja se dodeljivala u okviru Septembarskih dana kulture u Nikšiću.
Kao solo, kamerni muzičar i klavirski saradnik, Vesna je nastupala u gotovo svim značajnijim salama u Crnoj Gori. Nastupala je u okviru festivala A tempo – Podgorica, Budva grad teatar – Budva, Septembarski dani kulture – Nikšić, Ciklus mladih crnogorskih pijanista – Podgorica, Šopenijada – Beograd, Nacionalna koncertna sezona – Srbija. Nastupala je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom izvodeći crnogorsku premijeru Druge simfonije „Kosovska“, Redža Mulića, koja je odlično ocenjena od strane crnogorske kritike. Sarađivala je sa dirigentima – maestrom Radovanom Papovićem i maestrom Grigorijem Kraskom. Bila je jedan od solista u okviru izvođenja VI Brandenburškog koncerta Johana Sebastijana Baha, gde se predstavila na čembalu. Snimala je za potrene RTVCG. Što se tiče zemalja u okruženju njeni angažmani podrazumevaju i veliki broj nastupa u Srbiji, a pored Crne Gore i Srbije nastupala je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Americi.
Posle gotovo desetogodišnjeg pedagoško-saradničko-teorijskog angažmana u nižim i srednjim školama u Srbiji i Crnoj Gori, Vesna je, od studijske 2015/2016 godine, izabrana u akademsko zvanje umetničkog saradnika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.