04|08|2018 • Dom vojske • 20h

PIANISSIMO BRAVISSIMO!

RITA KINKA • KLAVIR

Brahms Sonata op.5 f- mol
Bartok Svita op.14
Bartok 15 mađarskih seljačkih pesama
Debussy Estampes
Debussy L’ isle joaeyse

Rita Kinka je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju (Viotti, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu (Šuman, 1985), Sidneju (1985), Minhenu (ARD, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu (Kraljica Elizabeta, 1991), Orleanu (Klavirska muzika 20. veka, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe“, nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri CD-a u izdanju kuće Digital Media Production (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno LP izdanje.
Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se na Džulijardu u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije „Đina Bahauer“, koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu 1987. godine, kao „najperspektivnijem mladom umetniku“. Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala“ kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. godine u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima“ Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje „izvođač godine“ časopisa Muzika klasika. Takođe, prošle godine bila je na funkciji predsednice Umetničkog saveta manifestacije „Novi Sad 2021“ za evropsku prestonicu kulture.