03|08|2018 • Dom vojske • 20h

IGRA VODE

Miku Nishimoto • Klavir

Liszt Jeux d’ eau à la villa d’este
Ravel Jeux d’eau
Ravel Gaspard de la nuit
Debussy Images

Miku Nišimoto (Miku Nishimoto) završava osnovne studije klavira na Državnom univerzitetu u Tokiju, a upotpunjava svoje obrazovanje na Visokoj školi za muziku u Hanoveru u klasi čuvenog profesora Karl-Hajnc Kemerlinga.

Značajne impulse stiče u radu sa Konradom Hansenom, Žermani Munije i Klausom Šildeom.

Višestruki je pobednik prestižnih internacionalnih konkursa; u Portu, konkursa Klare Haskil i renomiranog Bahovog konkursa u Lajpcigu.

Od tada publika širom Evrope, Japana i Severne Amerike ima priliku da je sluša kao solistu, u saradnji sa raznim kamernim sastavima ili kao priznatog pratioca lida

Njen solistički repertoar obuhvata sve fasete klavirske muzike, a težište čini opus Baha, nemačke romantike i klasične moderne.

Njen istančani osećaj za ritam i jasan, impulsivan ton čine njeno sviranje živim i uzbudljivim. Skupa sa decidno odabranim tempom, u interpretacijama Nišimotove se prožima strukturalna jasnoća, koja nam omogućava da doživimo višeslojnost muzike kao dramatičnu zvučnu viziju. Pri tome njen pristup delima počiva na neverovatnoj tehničkoj spretnosti i uvek punom poštovanju prema delu, a svakom detalju se poklanja pažnja i značenje. U prvom planu stoji njeno duhovno sučeljavanje sa muzikom što daje poseban pečat interpretacijama Nišimotove.

Sa pravom važi kao “sjajna interpretatorka Baha”. Ona je njene intenzivne studije Bahovog opusa toliko savladala, da je u potunosti prisvojila Bahov kompleksni i diferencirani zvučni idiom i muzički govor.
Njene nezamenjive interpretacije najpoznatijih Bahovih dela odišu punom svežinom i vitalnošću.

Nišimoto je docent na Visokoj školi za muziku u Minhenu.