02|08|2018 • Dom vojske • 20h

NOVI PUTEVI

Bartok Sonata
Schönberg 6 malih klavirskih komada op.19
Bartok 6 igara u bugarskom ritmu
Stravinsky Sonata (1924)
Prokofiev Sonata br.7 op.83

majkl lesli (Michael Leslie) je poreklom iz Australije, a živi i radi u Minhenu kao koncertni pijanista. Njegova misija, obaveza i jedini kriterijum usmereni su kako na spoljni sjaj dela i virtuoznu interpretaciju, tako i na poruku koja proizili iz muzike kompozitora. Leslijeve interpretacije Bahovih, Betovenovih i Šubertovih dela važe za prave poslastice među poznavaocima muzike. Njegovo izvođenje odiše samovoljnim karakterom, neuporedivo je verno detaljima, zrelo i prodorno, što kod većine današnjih virtuoza možemo uzaludno tražiti. Lesli je već za vreme studija, na Konzervatorijumu u Sidneju, nastupao sa vodećim orkestrima u Australiji, gde je premijerno izveo Prvi klavirski koncert Bele Bartoka. Kao student čuvene pijanistkinje Rozl Šmid na Visokoj školi za muziku u Minhenu osvaja prestižnu prvu nagradu takmičenja svih nemačkih akademija i treću nagradu na internacionalnom ARD takmičenju.
Tokom bogate muzičke karijere bio je profesor na Royal Academy of Music and Drama u Glazgovu, Jehudi Menuhin School u Londonu i Richard Strauss Konservatoriumu u Minhenu. Leslijev repertoar se proteže od Skarlatija do Lutoslavskog i, pored ostalog, uključuje sva velika dela Baha i celokupni opus Betovena i Arnolda Šenberga. Pristupa višeslojnosti Šubertove muzike temeljno i sa velikim poštovanjem. Lesli je mnogobrojnim nastupima sa orkestrima i na radiju na radiju stekao veliki ugled. Redovno gostuje na festivalima i koncertima u mnogim zemljama: Austriji, Velikoj Britaniji, Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Srbiji, Gani, Australiji i širom Nemačke.
U Sidneju je njegova slava, kao jednog od najznačajnijih pijanista koji potiču iz Australije, propraćena tekstom na naslovnoj strani novina: “Sydney’s loss is Germany’s gain”.